afbeelding van Marit
Marit Auteur

Valentijnskaartjes bestrijden eenzaamheid onder ouderen

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem. Firma Koos stuurt valentijnskaarten om eenzaamheid te bestrijden.

postkaart

De Valentijnsactie van Firma Koos

Valentijnsdag, een dag met een romantisch tintje voor veel Nederlanders. Voor een groeiende groep in de samenleving gaat dit echter niet op. Steeds meer mensen in Nederland hebben te kampen met eenzaamheid. Uit recent onderzoek in Amsterdam blijkt dat ruim 11% van haar inwoners ernstig eenzaam is. Onder ouderen is dit aandeel zelfs meer dan 40%.

In samenwerking met De Regenboog Groep, steekt stichting Koos deze mensen graag een hart onder de riem tijdens Valentijn. Dit doet de organisatie door middel van de volgende actie: voor elke verkochte valentijnskaart van Firma Koos, wordt ook een kaartje naar een eenzame oudere in Amsterdam gestuurd. Dit jaar kan je valentijnskaartje dus extra veel liefde de wereld in sturen.

Initiatieven tegen eenzaamheid

De Regenboog Groep is een 'stichting die zich inzet voor mensen in sociale armoede' binnen Amsterdam, o.a. door het faciliteren van sociale werkplaatsen. Firma Koos haakt hierop in en 'wil de sociale werkplaats en haar werknemers ervan opnieuw op de kaart zetten', o.a. door middel van de verkoop van producten gemaakt in deze sociale werkplaatsen. Ook andere stichtingen en organisaties zetten zich in om eenzaamheid te bestrijden in Nederland. Granny's Finest is een project waarbij 'ouderen en jongeren samenwerken aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires', zoals mutsen, sjaals, tassen etc.

Bij boekingskantoor SpelenderGrijs worden talentvolle studenten en scholieren gekoppeld aan verzorgings- of verpleeghuizen. Door het inzetten van hun talenten dragen de jongeren bij aan het vermaak van deze ouderen. De app OmaPost maakt het mogelijk om geregeld een offline kaartje naar je oma of iemand anders te sturen, met een afbeelding van je telefoon en een persoonlijk verhaaltje erbij. Hierdoor kunnen ook offline ouderen op de hoogste worden gehouden van de bezigheden van hun naasten en wordt hun eenzaamheid verminderd. Kortom, er zijn genoeg opties!

Breiende ouderen bij Granny's Finest (Fotograaf: Liza Dikkerboom)

afbeelding van Marit
Marit Auteur

Studente uit Utrecht (Sociale Geografie & International Relations) en stagiaire bij Voor de Wereld van Morgen. Een hart voor duurzaamheid en heel nieuwsgierig naar alles wat er nog mogelijk is op dit gebied.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs