afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Utregs buurtcafé voor en door asielzoekers

Emyu wil dat asielzoekers en bewoners elkaar kunnen leren kennen, daarom richt ze zelf een ontmoetingscafé op.

Emyu Mulualem vluchtte uit Ethiopië naar Nederland en heeft nu haar eigen catetingbedrijf
Foto van the Social Firm door Linsey Kuijpers

De Ethiopische Emyu Mulualem vluchtte uit Ethiopië en wil nu zelfs iets terugdoen voor nieuwe asielzoekers. In de wijk Overvecht wil ze een buurtcafé oprichten.

Emyu Mulualem vluchtte tien jaar geleden uit Ethiopië en kwam in Nederland terecht. Ze werd destijds geholpen door medewerkers van de gemeente en vrijwilligers. Nu wil ze zelf iets terugdoen en is gestart met crowdfunding voor een ontmoetingscafé voor asielzoekers en buurtbewoners in de wijk Overvecht in Utrecht.  Via de website Voor je Stadsie en verschillende organisaties zamelt ze nu geld in.

Elkaar leren kennen

In het Utrechtse Overvecht komt in november een groot asielzoekerscentrum aan de Einsteindreef. Vluchtelingen nemen hun intrek in het voormalige Mitros-kantoor. In eerste instantie stuitte de komst van de noodopvang op veel verzet van bewoners, maar de gemeenteraad ging er toch mee akkoord. In het kantoorpand worden 400 vluchtelingen opgevangen, gezinnen, mannen en vrouwen.

“In het buurtcafé kunnen asielzoekers en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Zo kunnen ze elkaar leren kennen en hoop ik dat vooroordelen verdwijnen,” zegt Mulualem. Het was voor haar zelf tien jaar geleden niet makkelijk om te integreren in Nederland. Ze greep wel kansen aan om bijvoorbeeld mee te gaan op excursies. “Zo leerde ik het land kennen en nieuwe mensen. Dat is belangrijk.” Inmiddels heeft ze een eigen cateringbedrijfje en geeft workshops over Ethiopische koffie.

Altijd open

Vaak vinden activiteiten die er nu al zijn plaats in buurthuizen, maar die hebben beperkte openingstijden. “Mijn buurtcafé is ook ’s avonds open en in het weekend. Het moet laagdrempelig zijn.” Het moet niet alleen een plek worden voor een hapje en een drankje, maar ook voor workshops. “Zo is er een ruimte om samen te koken, knutselen en de Nederlandse taal te oefenen.”

Het moet gezellig worden

Mulualem heeft niet alleen geld nodig, maar ook spullen en nieuwe vrijwilligers. “Ik zoek bewoners die willen helpen met het organiseren van activiteiten. Daarnaast heb ik nog verschillende dingen nodig om het café gezellig te maken, zoals boeken en daarnaast keukengerei, magnetrons en koelkasten. Ik hoop dat mensen oude spullen willen doneren. Dan moeten we in januari echt open kunnen.”

Meer weten over de plannen van Emyu? Of heb je nog mooie spullen klaarstaan? Kijk even op Voor je Stadsie 

 

afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Journalist, schrijver en docent. Ik werk als copywriter voor veel duurzame bedrijven en organisaties, waaronder ASN Bank, Natuur & Milieu en OneWorld. Ook maak ik journalistieke verhalen voor o.a. Flair en Het Parool. Daarnaast geef ik les op de HvA en HU.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs