afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Urgenda wint klimaatzaak

Wat doe je als de politiek niet snel genoeg in actie komt?

Beeld: Urgenda

Dapper als ze zijn startte Urgenda samen met negenhonderd mede-eisers vorig jaar een klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Vandaag was de uitspraak. En ze wonnen. De rechtbank verplicht de Staat om de uitstoot in CO2 in 2020 met vijfentwintig procent terug te dringen.

De achtergrond van de zaak

Urgenda startte de zaak niet omdat zij geld willen, of boos zijn, maar uit gevoel voor urgentie. De klimaatverandering heeft grote gevolgen. De politiek reageert hier niet snel genoeg op, dus het was tijd voor actie. Via de rechtbank wilde Urgenda dit afdwingen. Het Nederlandse recht gaf genoeg aanknopingspunten om klimaatmaatregelen van de overheid af te dwingen. De ambitie van Nederland was een CO2 redcutie van 16%. Deze uitspraak dwingt de staat tot een aanscherping naar 25%. Denemarken en Duitsland reduceren al 40% voor 2020.

Een eerste keer

De klimaatzaak is de eerste rechtszaak wereldwijd waar een beroep wordt gedaan op bestaande mensenrechten ter bescherming van burgers tegen gevaarlijke klimaatverandering. Honderden mensen leverden input voor de de dagvaarding, die bestond uit ruim honderd pagina's. Deze zaak kan een inspiratiebron zijn voor andere landen. 

En nu?

De Nederlandse staat gaat ervoor zorgen dat de CO2 uitstoot vermindert. En natuurlijk lost dat ons klimaatprobleem wereldwijd niet op. Maar het is een belangrijke stap vooruit.VDWVM feliciteert Urgenda en hoopt dat velen en hen mogen volgen.

 

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.627 blogs