afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Trends in de wereld van duurzaam ondernemen #5: Aan de slag met afval

Waar houdt duurzaam en sociaal Nederland zich mee bezig? Nou, dus ook zeker met afval!

kinderen zoeken afval
Kinderen op zoek naar afval met TrashUre Hunt Foto: TrashUre Hunt

Na projecten voor ouderen, schone oceanen, innovatie in de mode-industrie en vluchtelingen zijn we aangekomen bij de laatste trend: afval. Nederland is in de ban van afval.

Waardevolle inzichten

Een app waarin op een actieve manier data wordt verzameld over rondzwervend afval; dat is Litterati. Mensen kunnen door middel van deze app aangeven waar en wat voor afval ze op straat vinden (ze gooien het daarna ook weg hoor). Dit geeft waardevolle inzichten aan lokale bedrijven en overheden over bepaalde hotspots of bijvoorbeeld welke artikelen anders verpakt kunnen worden.

Afval was nog nooit zo leuk

Kinderen betrekken bij het afvalprobleem is belangrijk. TrashUre Hunt en E-Waste Arcades zagen dit ook in. Door kinderen in aanraking te laten komen met afval hopen deze projecten dat zij nog bewuster worden van het steeds groter wordende probleem. De oprichters van TrashUre Hunt zeggen: opruimen en plezier gaat samen. Kinderen gaan de straat op (of de natuur in) om afval op te sporen en er mooie kunstwerken van te maken, voordat ze het weggooien. Bij E-Waste Arcades gaat het voornamelijk over het recyclen van elektronisch afval doormiddel van een oude spelcomputer. Er zijn een hoop leuke manieren om met afval bezig te zijn dus!

Wil jij nu ook een BinBang?

Er is ook een innovatieve afvalbak in ons midden; de BinBang (zie beeld). Het is een handige en compacte prullenbak met verschillende vakken om je afval makkelijk te kunnen scheiden, zelfs in een klein huis. Weg met die 4 verschillende afvalbakken voor verschillend afval, die maar in de weg staan. En, nog meer goed nieuws, want er komt zelfs een compressor in waardoor plastic handig wordt samengeperst.

Innovatieve wormen

Ooit gehoord van een wormenhotel? Of zelfs van een heel netwerk van wormenhotels in de stad? De bedoeling van De Buurtcompostschool is dat inwoners van steden hun gft-afval in de toekomst naar dit soort wormenhotels gaan brengen. De wormen maken dit afval dan tot compost, wat weer verkocht kan worden als duurzame potgrond (waar weer heerlijke verse groenten en fruit op kunnen groeien). Wijkcompostering wil mensen ook echt betrekken bij het composteren.

Say what? Geld verdienen met afval inleveren

Lever E-waste en kunststof in bij Urban Mining With Credits en ontvang  een aandeel in de opbrengsten die dit project ophaalt met het verwerken en recyclen van dit afval. Hoe meer mensen dit doen, hoe hoger de opbrengst.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs