afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Trend: Mindfulness op de basisschool

Foto: Creative Commons CC0
Foto: Pixabay, Creative Commons CC0

‘Goed’ voorbeeld doet volgen, want ook de gemiddelde zevenjarige heeft tegenwoordig een strak schema vol huiswerk, buitenschoolse opvang, hockeytraining, drumles en speeldates. Om die volle koppies zo nu en dan helemaal leeg te maken wordt op scholen steeds vaker mindfulnesstraining toegepast. Een simpele maar doeltreffende methode, zo blijkt. 

Bewustwording

Anno 2016 hangt op het toilet van een jong gezin een heuse ‘family planner’, met een aparte kolom voor elk gezinslid. Bovendien wordt er het nodige van kinderen verwacht op school en ervaren zij emotionele druk als ze ruzie hebben met vriendjes. Niet gek dus, dat die jonkies net als wij soms behoefte hebben aan rust. Steeds meer mensen komen erachter dat mindfulness uitkomst kan bieden. Door middel van eenvoudige meditatie- en yogaoefeningen leren kinderen om zich bewust te worden van hun lijf, emoties en gedachten. Zo focussen ze meer op het hier en nu en minder op die vervelende toets die ze nog moeten maken of die onaardige opmerking van een klasgenootje.  

Zeepbellen

Dat klinkt simpel, maar hoe ziet zo’n training er uit in de praktijk? Het is lastig voor te stellen; 32 leerlingen uit groep 5 die een uur lang ademhalingsoefeningen afwisselen met een zonnegroet, de downwards facing dog en cobra pose. Toch zijn er steeds meer basisscholen waar één  twee keer per week midfulness wordt gegeven. Voor zo’n klas is het een fijne onderbreking  van de les en het continu concentreren en presteren.

Lerares Judith uit Amsterdam doet weleens een oefening waarbij de kleuters groeien van een zaadje tot een boom. Zowel fysiek als in hun gedachten maken de kinderen zich eerst heel klein, om vervolgens steeds groter te groeien en te eindigen op hun tenen en met gestrekte armen als takken in de lucht. Judith: “Ik praat ze door de groei heen. Een rustmoment tussen de lessen door.” Tijdens een andere oefening blaast de docent zeepbellen, die de kinderen alleen maar hoeven te bekijken zonder ze aan te raken. Zo leren ze hoe dit ook werkt voor hun gedachten. Door alleen maar waar te nemen wat ze denken of voelen, zonder er gelijk op te reageren, worden ze zich bewuster.

Positieve effecten

Lerares Judith: “Ik merk wel degelijk verschil. Op een gemiddelde schooldag doen kinderen zoveel verschillende dingen en die rustmomenten zijn echt nodig om te zorgen dat ze zich blijven concentreren.” Ook uit onderzoek blijkt dat mindfulness trainingen een positief effect hebben op leerlingen uit groep 5 t/m 8. Ze reageren beter op stress, piekeren minder en zijn zich meer bewust van hun emoties. Bovendien ervaren de kinderen meer geluksgevoelens en vinden ze hun eigen leven makkelijker te begrijpen. Ouders rapporteerden bovendien dat hun kinderen beter sliepen na een training en minder angstig waren.

DO try this at home

Zelf aan de slag met je kroost? Er zijn allerlei boeken met mooie illustraties en luistercd’s, zoals ‘Mindfulkids, heartfulkids’ van George Langenberg en Rob Brandsma. In de documentaire ‘Kikker zit stil’ vertelt Eline Snel over de mindfulnessmethode die zij ontwikkelde voor jonge kids en de lessen die ze nu geeft op basisscholen. Extra leuk zijn de korte interviewtjes met kinderen die een training hebben gevolgd bij Eline, zoals Sacha die nu minder piekert en veel blijer is. In het bijbehorende boek staan diverse simpele en praktische opdrachten die je thuis kunt doen met je kind, zonder dat het al te zweverig wordt. Ideaal om wat rust te creëren op de avond voor het afzwemmen of na die spannende eerste schooldag.   

afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Na een aantal jaar bij een internationale ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, ben ik inmiddels communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets ik het liefst over de grachten van onze hoofdstad en ontdek ik nieuwe leuke plekken. Zonder kroost, maar ook zeker mét. Op Barts Boekje Junior, Twitter en Instagram tref je het bewijs (@jorien_thijs).

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs