afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Trek je wandelschoenen aan: vijf 'must see' natuurgebieden

Wandelen is leuk. En gezond. Ontdek welke plekjes in Nederland op jouw actielijst moeten.

Foto: Landgoed Roggebotstaete

Als je in het buitenland bent, wandel je kilometers door de mooiste natuurgebieden, maar in Nederland kom je niet verder dan het bos in de buurt. Komt dit bekend voor? Lees dan even door, want we gaan je verleiden om ook in Nederland de natuur in te gaan.

Nederland heeft prachtige natuurgebieden. Plekken die je inspiratie bieden, waar je tot rust kunt komen, of juist nieuwe ideeën kunt bedenken. De natuur doet iets met je en dat contact moet je onderhouden. Dat is ook de missie van serial social entrepreneur Tom van de Beek. Deze duizendpoot doet alles om de relatie tussen de mens en de natuur te herstellen. Hij creëert werkplekken in de natuur, is bezig met permacultuur, beschermt de bij en inspireert je met lezingen.  We vroegen Tom om vijf natuurgebieden in Nederland waar je geweest moet zijn en wij zochten wat achtergrondinformatie voor je op. Dus trek je schoenen aan en ga er op uit!

Roggebotstaete in de Noord-Oostpolder

Landgoed Roggebotstaete is een jong landgoed in Flevoland dat bestaat uit 52 hectare ruimte voor jou en de natuur. Tot eind jaren 50 lag het stuk grond nog in zee, daarna werd het een bomenkwekerij van de Rijksdienst. In 2005 werd het als landgoed aangelegd en ook nu is het nog volop in ontwikkeling. Er staan geen grote landhuizen, maar een zee (leuke woordspeling) van ruimte.

MijnStadstuin in Amsterdam-West

Als stedeling hoef je helemaal niet zo ver weg om de natuur in te kunnen. MijnStadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. MijnStadstuin is een plek waar je je groene vingers kunt ontwikkelen. Elke Amsterdammer (e.o.) kan zelf groente gaan verbouwen, of het gewoon lekker opeten.

Landgoed Welna op de Veluwe

Landgoed Welna kreeg in de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw de huidige contouren. In de eerste helft van de negentiende eeuw was Welna een soort niemandsland, nu is het een plek waar je kunt wandelen, waar je tot bezinning kunt komen en waar op een ondernemende manier gewerkt wordt aan het behoud van het landgoed.

Landgoed de Denneboom in Schijndel

Landgoed De Denneboom is volgens de overlevering een oud Keltisch Heiligdom. Al 250 jaar wordt het beheerd door een familie die ervoor zorgt dat je tot rust kunt komen tussen de eeuwenoude eikenbomen. Je kunt er niet alleen wandelen, maar ook vergaderen met je werk, met een gids op stap of kamperen.

Landgoed Kraaybekerhof in Driebergen

In het groene hart van de Utrechtse Heuvelrug vind je Landgoed Kaarybeekerhof. Een landgoed van 6 hectare waar je geweldig mooi kunt wandelen, evenementen kunt bezoeken, waar je opleidingen en cursussen kunt volgen over de aarde, voeding en gezondheid. Op het Landgoed worden biologische groenten verbouwd die je daar ter plekke kunt opeten of mee naar huis kunt nemen.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.383 blogs