afbeelding van Jeanine
Jeanine Auteur

Trappen tegen kappen - Oxfam haalt geld op voor behoud oerwoud Cambodja

© Oxfam.org.au
© Oxfam.org.au

Trappen tegen kappen luidde de slogan van de actie van Oxfam Novib. Getrapt werd er zeker, en wel op de fiets! Tijdens de fietstocht Limburgs Mooiste op 13 en 14 juni maakten enthousiaste fietsers een tocht door Zuid Limburg, Duitsland en België. Oxfam sluit jaarlijks aan met een actie om geld in te zamelen voor een goed doel. Ook een team Oxfam medewerkers deed mee: fietsen voor het behoud van het oerwoud in Cambodja.

Overal ter wereld verdwijnen complete oerbossen, de reden? De grote vraag naar grondstoffen die voortkomen uit oerbossen. Dit geldt ook voor Cambodja, met alle gevolgen van dien!

  • dier- en plantensoorten verdwijnen
  • ecosystemen raken ontregeld
  • overstromingen komen vaker voor

Om hier wat tegen te doen is Oxfam Novib de actie ‘trappen tegen kappen’ van Oxfam Novib gestart. Tijdens de fietstocht Limburgs Mooiste kunnen deelnemers zich aansluiten bij de Oxfam actie en geld inzamelen voor het goede doel.

Sportieve uitdaging voor een goed doel

Een compleet Oxfam Novib team heeft zich afgelopen weken goed voorbereid op de tocht door het Limburgse heuvelland. En ook als je niet voor Oxfam werkt kon je je eigen actie starten om geld in te zamelen met het fietsen van Limburgs Mooiste. Klinkt als twee vliegen in een klap, sportief bezig zijn en dan ook nog eens geld inzamelen, een super goed idee als je het mij vraagt!

mooi, mooier, Limburgs Mooiste

De naam zegt het al, Limburgs Mooiste, leidt langs de mooiste gebieden in de omgeving. Ik had besloten om met de familietocht mee te fietsen en heb er ontzettend van genoten. Alleen al op de weg naar Avantis, waar het fietsevenement startte, waande ik me tussen de heuvels op vakantie. Helemaal enthousiast kwam ik aan op het terrein. Het was even zoeken maar al snel kwam ik bij de stand van Oxfam Novib. Enthousiast krijg ik uitleg.

Duurzame landbouw als oplossing

Alles bleek tip top in orde. Alle fietsers werden goed geïnformeerd en verzorgd. Aan de start werden bananen uitgedeeld met het logo van Oxfam Novib, zodat je goed onthoudt waarvoor je je in het zweet trapt of dat je volgend jaar bij Limburgs Mooiste ook voor Oxfam Novib mag fietsen.

Het geld dat Oxfam dit jaar ophaalt komt terecht bij de lokale bevolking: zij krijgen kleine stukjes oerwoud om duurzaam te beheren. Hierdoor worden zij bewust van het belang van het oerwoud. Om een inkomen te verdienen kunnen de boeren op het land een kleinschalig landbouwbedrijfje starten. Zo blijft de cultuur van de inheemse stammen bewaard en wordt het woud beschermd.

Tijdens Limburgs Mooiste is er door team Oxfam Novib een mooi bedrag neergezet voor het Cambodjaanse oerwoud. €5002,76 (and counting) is helaas lang niet genoeg om het oerwoud te redden, maar de bewustwording zit er dankzij deze actie bij ons al goed in. Dat is al een super stap in de juiste richting!

Ohja: je kan nog steeds doneren. Dus ben je geraakt door deze actie ga dan gauw naar Oxfam en draag bij aan de actie van deze harde werkers voor een gezond en duurzaam oerwoud in Cambodja!

afbeelding van Jeanine
Jeanine Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs