afbeelding van Dine
Dine Auteur

Toekomstbehendige kids

Het nieuwe Wereldprijs-jurylid Thijs Struijk vertelt over de Groene Generatie

Ook dit jaar beoordeelt een vakjury de deelnemende Wereldprijsprojecten op hun businessplan, pitch en het persoonlijke gesprek. Thijs Struijk is nieuw in het panel en gaat samen met Davina Feeléus van Plan Nederland kennismaken met de aanmeldingen in het thema Onderwijs en kinderrechten. Ik interviewde hem.  

De duurzame wereld voelt als thuiskomen

Thijs studeerde was het vaak niet eens met hoe de wereld werkte. Toen hij de term duurzame ontwikkeling tegenkwam dacht hij 'Hey! Dit is hoe het ook kan'. Sindsdien richtte hij zich met zijn nieuwe studie en bedrijf op duurzaam consumeren. Met "Groene Generatie" ondersteunt hij nu initiatieven die gericht zijn op duurzaam en sociaal onderwijs.

"Duurzaamheid is soms nog te complex voor consumenten. Ik vind dat het daar niet van af mag hangen of de wereld verbetert. Ik bedacht me dat zoiets vanzelfsprekender kan worden. Mijn zoontje versterkte dat gevoel: ik moet iets doen. Wij moeten iets doen. De kinderen van nu zijn de docenten, de directeuren en de ouders van later."

Je kunt het niet alleen

Thijs omschrijft zichzelf als aanjager van de duurzaamheidsintegratie in het onderwijs, zodat men van peuter tot professional met duurzaamheid uit de voeten kan. “Mijn doel is dat alle kinderen kennis en skills krijgen om behendig te zijn in de toekomst”. Dit doet hij in samenwerking met andere organisaties, studenten, docenten en de overheid. “Groene Generatie is misschien een eenmanszaak, maar ik werk nooit alleen”.

Thijs volgt bovendien de ontwikkeling van de ASN Bank Wereldprijs al jarenlang. “Vooral IK circuLEER maakte veel indruk op mij en sloot naadloos aan op mijn visie”. Hij denkt dat het geheim achter een succesvol project de intrinsieke motivatie is en de tomeloze energie die mensen erin steken. "Dan sta je ook open voor reflectie en daarmee boek je vooruitgang en trek je mensen aan die je nodig hebt. Dit is wel het minimale dat nodig is. Daarnaast moet het idee zelf ook echt goed zijn natuurlijk”.

Er is veel vraag, weinig aanbod

Thijs let bij het jureren vooral op of de projecten rekening houden met de (bestaande) vraag vanuit het onderwijs, bijvoorbeeld van docenten. "Wat je wel eens ziet is dat mensen een leuk idee hebben en dan vraag gaan creëren. Dit terwijl er al enorm veel vraag naar vernieuwing is. Het zou fantastisch zijn als mensen juist op díe vraag zouden gaan inspelen: wat is er nodig? Wat kunnen we daaraan doen?"

Thijs is enorm benieuwd waarmee mensen op de proppen komen bij de ASN Bank Wereldprijs. Ook met wat voor energie ze dat doen. Zoeken ze een podium? Publiciteit? Of een startbedrag? "Het leukst lijkt me als er iemand uit het onderwijs komt. Een klas of een docent die iets mist op het sociale of duurzame gebied".

Heb jij als ondernemer, docent, student of ouder een goed idee voor (duurzaam) onderwijs of het waarmaken van een wereld waarbij álle kinderen krijgen waar ze recht op hebben? Meld je idee aan voor de ASN Bank Wereldprijs! Aanmelden kan tot en met 23 september.

afbeelding van Dine
Dine Auteur

22-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Passies liggen bij koken, filosofie en fitness. Tijdens mijn afstuderen focus ik op het bevorderen van afvalscheiding en -reductie. Heb je tips?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs