afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

To UN or not to UN - that is the question

De nacht vóór de Internationale Dag van de VN (24 oktober) werd de Nacht van de VN (23 oktober) gevierd. Georganiseerd door NJR en NCDO.  Met indrukwekkende gastenlijst én de verkiezing van de nieuwe Jongerenvertegenwoordiger naar de VN!

Duurzaamheid met een extra P

Koen Davidse, Nederlandse Ambassadeur voor de Milleniumdoelen en Post 2015 agenda, opende de avond. Duurzaamheid moet volgens Davidse gaan over 4 (!) P’s: People, Planet, Profit, en: PEACE. Want veiligheid is cruciaal. Oh ja, en hij houdt ons via Twitter graag op de hoogte van de vorming van de nieuwe agenda. 

Wensballonnen en zaadjes planten

Na de openingsspeech belandde ik in een Open Space sessie over het NJR programma Take the Lead in Sustainability. In een huiskamersfeer pitchten 7 deelnemende jongeren hun plannen voor een betere wereld: van jongerenwerkloosheid aanpakken tot massaal ballonnen oplaten met duurzame wensen – wensballonnen van duurzame bamboe en rijstpapier: don’t worry, I checked. Na deelname aan de MyBeach strandschoonmaak, met kilo’s ballonnentouwtjes in vogelmaagjes kon ik dat niet nalaten.

Allerlei dilemma’s kwamen aan bod: voor jezelf beginnen met duurzaam initiatief of aansluiten bij bestaande dingen? 'Als je voor jezelf begint, heb je minder grenzen. En je krijgt er zelfvertrouwen van.' Een klein initiatief starten of de grote bedrijven aanpakken? 'Al deze kleine initiatieven zijn onderdeel van een globale duurzame stroming; alles bij elkaar zijn we één groot initiatief.' 'We planten zaadjes in de hoofden van de toekomstige generatie, want als die niet duurzaam gaan denken, veranderen de grote bedrijven ook niet.' Voor wie nog twijfelt:  deze jongeren zijn ook maar gewoon begonnen, want: 'iedereen kan het!' (aldus een zelfbenoemde "bejaarde" volwassene van de JCI).

Werken bij de VN – doen of laten?

'Wie wil er allemaal bij de VN werken?' vroeg de man met microfoon en mintgroen jasje het publiek. Alle 200 handen gingen de lucht in. 'Wie denkt dat carrière maken bij de VN makkelijk is?' 200 handen gaan weer omlaag. Jolijn van Haaren (UNICEF), Marijs van Hoek (Plan Nederland), en Hansje van der Zwaan-Plagman (ASN Bank) vertelden openhartig over hun idealisme en de (on)aantrekkelijkheden van het werken bij de VN. Ja, het is een grote, bureaucratische organisatie en een flinke dosis geduld heb je nodig. Marijs: 'Ik wilde liever zélf projecten opzetten.' Maar je bent bij de VN wel een schakeltje in een grote machine die uiteindelijk heel veel bereikt, zegt Sander van Niekerk (UNHCR) live skypend vanuit Libanon. Maar, 200 handenopstekers: 'Staar je niet blind op de VN, er zijn voldoende NGOs waar je je idealen in kwijt kunt.' Sterker nog: zelfs bij een commerciële bank kun je je idealisme omzetten in realisme. Dit bewijst Hansje, die als haar grootste succes het mensenrechtenbeleid bij de duurzame ASN bank noemt. 

De nieuwe JV

En dan is het tijd: de stemmen zijn geteld, de nieuwe jongerenvertegenwoordiger wordt bekend gemaakt. Wordt het Leslie, die vol felheid pleitte voor handhaving van internationaal recht? Sasja, die het publiek inpakte met zijn groene broek en hart voor migranten? Nee: de nieuwe Jongerenvertegenwoordiger is de nuchtere Brabander Jilt, die met boerencooperaties de wereld gaat verbeteren, want: samen staan we sterk.

En jij? Zie jij een carrière bij de VN zittten of ga jij je liever op een andere manier inzetten voor een betere wereld? We zijn benieuwd!

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs