afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Tips voor een duurzame kinderkamer

De kinderkamer: met deze tips maak je er een duurzame plek van

Afbeelding: Philippe Put, Flickr

De kinderkamer is een plek waar de kleintjes zich kunnen terug trekken. Waar ze spelletjes spelen, huiswerk maken, fantasiewerelden bouwen en grootste dingen dromen. Waar ze letterlijk en figuurlijk groeien. Soms misschien wat sneller dan je lief is. Met deze tips tover je de kinderkamer om tot een duurzaam speelpaleis.

Voetjes van de vloer

Van klein tot groot: kinderen spelen vaak op de vloer. Het is daarom slim om te kiezen voor een vloer die makkelijk schoon kunt houden. Bovendien zijn veel kinderen allergisch voor huismijt en stof. Daarom kan je het beste voor een harde vloer kiezen. Bijvoorbeeld van hout, kurk, natuurrubber of linoleum. Als je toch voor tapijt kiest kan je het beste voor wol gaan. Een wollen tapijt is makkelijk schoon te houden. Vermijd spullen van kunststof: dat bevat veel gifstoffen zoals pesticiden en brandvertragers. Ga je jouw vloer lijmen? Gebruik dan een natuurlijke, duurzame en niet giftige lijm.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Veel speelgoed is ontworpen om de fantasie te prikkelen. Kinderen ontwikkelen zich namelijk al spelend. Met het juiste speelgoed ontdekken ze al spelend de wereld om hen heen. Mooie voorbeelden van duurzaam en stimulerend speelgoed zijn kleurboeken, tekenboeken, knutselpapier en -karton, stempeltjes, knuffeltjes en ander moois. Bij webshop Prikkeltje is al het speelgoed handgemaakt, fairtrade, biologisch, gekapt uit duurzaam aangeplante bossen en gifvrij.  

Slaap kindje, slaap

Kinderen beleven overdag een hoop avonturen. Daarom is het belangrijk dat ze een goede nachtrust hebben. Een knus en warm bed is daarom essentieel. Ikea heeft allerlei meegroei-bedden. Zo kan je een aantal ledikantjes ombouwen tot kinderbed en 'groeien' de meeste varianten wel mee van 1m20 tot 2 meter! Lekker zacht biologisch (kinder)beddengoed vind je o.a. bij Pure Coverz (katoen) of GreenJump (wol, dons en meer) Daar kan je jouw kleintje met een gerust hart onder leggen. 

Ik ben niet bang voor de boze wolf

Is je kind bang voor monsters? Dan kan je heel makkelijk zelf ‘anti-monsterspray’ maken van water met een natuurlijk aroma. Probeer bijvoorbeeld eens lavendel spray van Magic Naturals. Dat ruikt niet alleen heerlijk maar werkt ook rustgevend en helpt tegen hoofdpijn. Vervang het label met een anti-monsterspray label en laat je kind de ruimte monster vrij maken.

Zagen, zagen, wiedewiedewagen 

Ben je dol op tweedehands en een beetje handig? Dan kan je allerlei oude meubels, speelgoed en andere items transformeren tot nieuwe schatten. Op Pinterest staan oneindig veel ideeën om de kinderkamer op te frissen. Zo kan je van een oude lade of een stel houten planken een prachtige boekenkast te timmeren, oude potjes op leuken met (g)oud speelgoed en een origineel kledingrek te maken van een mooie stok en metalen houders of touw.

Door te zoeken op diy en kinderkamer kom je de leukste ideeën tegen. 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs