afbeelding van Danielle
Danielle Auteur

Tips voor duurzaam wonen: zonnepanelen

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in elk aspect van ons leven, zo ook in het wonen. Duurzaam wonen hoeft helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn en levert, naast voordelen voor het milieu, ook voordelen voor jezelf op. In mijn drietal blogs zal ik tips geven over duurzaam wonen. Dit keer: duurzaam wonen met zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Nederland loopt achter op het gebied van zonnepanelen, maar toch worden ook hier steeds meer daken bedekt met de duurzame energieopwekkers. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die het zonlicht opvangen en het omzetten in elektriciteit. Deze schone energie kun je gebruiken in plaats van de, vaak minder schone, stroom die je normaal gesproken van de energieleverancier afneemt. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende soorten zijn de polykristallijn zonnepanelen, te herkennen aan de meestal blauwe of paarse kleur, en de monokristallijn zonnepanelen, die zwart van kleur zijn. Bij de monokristallijn zonnepanelen liggen de kristallen in het paneel netjes in dezelfde richting. Hierdoor is deze zonnepaneel efficiënter, maar ook wat duurder in productie. Bij de polykristallijn zonnepanelen liggen de kristallen kriskras door elkaar, waardoor het paneel goedkoper is, maar ook minder rendement oplevert.

Zijn zonnepanelen niet duur?

Hoewel zonnepanelen in de laatste jaren goedkoper zijn geworden in aanschaf, is het nog steeds een grote investering. Voor 6 zonnepanelen met een totaal vermogen van 1.400 Wattpiek betaal je ongeveer € 3.000, inclusief installatiekosten. Hoewel dit een flinke investering is, leveren de zonnepanelen uiteindelijk ook veel op. Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Tegenwoordig liggen de rentes op spaarrekeningen gemiddeld niet hoger dan 2%. Hoewel zonnepanelen dus relatief duur zijn in aanschaf, verdienen ze zichzelf ook snel weer terug.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het verstandig om na te denken over het aantal zonnepanelen. Het beste is om het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op je verbruik. Meer zonnepanelen levert meer groene stroom op, maar een eventueel overschot van de stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat de vergoeding hiervoor laag is, is dit geen voordelige optie. Probeer bij het kiezen van de hoeveelheid zonnepanelen én het vermogen van de zonnepanelen daarom zo goed mogelijk rekening te houden met je eigen energieverbruik.

Zonnepanelen of zonneboiler?

Zonnepanelen zijn voor veel mensen een goede optie, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zonnecollector met zonneboiler. Een zonnecollector zet zonlicht niet om in elektriciteit, maar in warmte. Met deze warmte kan water worden verwarmd en worden opgeslagen in een zonneboiler. Met een zonneboiler kun je tot 50% van de energie die nodig is om water te verwarmen besparen.

Zonnepanelen en zonneboilers zijn dus grote investeringen, maar als je kijkt naar het rendement, zijn ze juist erg voordelig. Je kunt namelijk een aanzienlijk bedrag besparen op je maandelijkse kosten. En dat op een duurzame manier.  

Daniëlle is gastblogger voor Voor de Wereld van Morgen en is gespecialiseerd in woongerelateerde onderwerpen, zoals zonnepanelen, isolatiemateriaal en groendaken. Op de websites Zonnepanelen-Weetjes.nl en Isolatie-Weetjes.nl geeft zij consumenten onafhankelijke informatie over deze onderwerpen.

afbeelding van Danielle
Danielle Auteur

Hoi! Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Danielle en ik ben tekstschrijver voor verschillende woongerelateerde websites, en nu dus ook voor VDWVM! In mijn blogs focus ik me voornamelijk op duurzaam wonen. Veel mensen weten namelijk niet hoe simpel duurzaam wonen kan zijn en wat voor een impact enkele kleine aanpassingen in je levensstijl al kunnen hebben. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een betere wereld! Ben je benieuwd naar mijn blogs over duurzaam wonen? Klik dan hier.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs