afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Tijd voor een eerlijke oogst!

Samen voedsel produceren op een eerlijke manier

Dave Hardy van Mijn Stadstuin is blij met de nieuwe oogst
Stadsboer Dave Hardy met zijn verse oogst

Het is weer oogsttijd! Op veel plekken in Nederland wordt op een bijzondere manier samen voedsel geproduceerd.

De Stadsboer

Andijvie, Oost-Indische kers en mais gaat Dave Hardy vanmiddag oosten op zijn stadstuin in Amsterdam. Hij is stadsboer bij MijnStadstuin, een plek waar iedereen welkom is met de handen in de aarde te wroeten. Je bent lid van de gemeenschappelijke stadstuin, waar je zonder verplichting tuiniert.

“Dit is heel geschikt voor stadse mensen met een volle agenda, die wel graag buiten bezig willen zijn”, zegt Hardy. “Ook zijn sommige leden zelf te oud of niet in goede gezondheid om alleen een tuin te bestieren, maar ze vinden het wel fijn om hier mee te kunnen doen.” Anders dan andere ‘community gardens’ is deze tuin geen onderdeel van een woongroep of appartementencomplex. Hardy volgt zelf een opleiding biologisch dynamische landbouw en is aanwezig op de tuin om advies te geven. “Dat is ook iets wat potentiële tuinders vaak afschrikt, een gebrek aan kennis. Dat is hier dus niet aan de orde.”

Zelf oogsten

Ook op andere plekken in Amsterdam wordt op een gemeenschappelijke manier voedsel geproduceerd. Op de stadstuin bij het IJplein in Amsterdam Noord bijvoorbeeld, waar een deel van de oogst naar de Voedselbank gaat. Werk je een dagje mee dan mag je zelf groente oogsten uit de tuin. In Amsterdam West verkoopt stadstuin I can change the world with my two hands verse groente en kruiden die je zelf mag komen plukken.

Samen boeren

In Boxtel wordt de dit op een andere manier aangepakt. Een groep bewoners is hier een eigen boerderij gestart, Herenboerderij Wilhelminapark. Zo’n zeventig gezinnen hebben zelf inschrijfgeld betaald van 2000 euro per huishouden. In ruil daarvoor zijn ze eigenaar van de boerderij en bepalen ze wat er wordt verbouwd. Ze nemen wekelijks vlees, eieren, groente en fruit af.

Van de buurtboer

Wil je zelf niet aan de slag, maar wel weten waar groente en fruit vandaan komen? Dan kun je bij de Streekboer in de regio Friesland direct voedsel bestellen bij boeren uit de omgeving. De boeren brengen de producten naar een afhaalpunt, waar ze de klanten ook persoonlijk kunnen ontmoeten.

Positiviteit als uitgangspunt

Dave Hardy van MijnStadstuin werkte zelf jarenlang voor verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International. “Ellende is dan altijd het startpunt. Je leidt projecten om ellende aan te pakken. Nu is positiviteit het uitgangspunt en zie ik bovendien direct resultaat. Wanneer iemand zegt dat hij helemaal blij wordt van het samen oogsten van de boerenkool, dan maakt mij dat gelukkig.” 

afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Journalist, schrijver en docent. Ik werk als copywriter voor veel duurzame bedrijven en organisaties, waaronder ASN Bank, Natuur & Milieu en OneWorld. Ook maak ik journalistieke verhalen voor o.a. Flair en Het Parool. Daarnaast geef ik les op de HvA en HU.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.473 blogs