afbeelding van Willard
Willard Auteur

Tien tips voor een duurzame (en onvergetelijke) vakantie

Foto afkomstig van Travel  by Polaroid.

Vakantie is met uitstek een bezigheid waar je veel duurzame keuzes kan maken. Daarom de tien beste tips voor een duurzame (en onvergetelijke) vakantie op een rij. Uiteraard ook voor mensen die pas later in de zomer op vakantie gaan.

  1. Nederland is ontzettend mooi en divers. Ga daarom eens op vakantie in ons eigen landje. Ga zeehonden spotten op de Waddeneilanden, grotten bekijken in Zuid-Limburg of bezoek een van de vele schitterende steden die ons land rijk is. Ga overal heen met het OV, want dat is een stuk duurzamer dan met de auto.
  2. Ga kamperen, want kamperen is duurzaam. En leuk, want er gebeuren veel meer onverwachte dingen dan wanneer je in een groot hotel zit. Ben je ook nog eens heel erg sportief? Denk dan eens aan een fietsvakantie. Tentje achterop en fiets het avontuur tegemoet!
  3. Wil je toch naar het buitenland? Denk dan eens aan interrailen. Slaap 's nachts in de trein en laat je meevoeren door maar liefst dertig Europese landen en ontelbaar veel adembenemende steden.
  4. Zet gedurende je vakantie thuis zoveel mogelijk uit. Doe de koelkast uit, laat geen lampen branden en vergeet de airco niet uit te zetten.
  5. Boek bij kleinschalige boekingssites die het beste voor hebben met de natuur en zich richten op lokale verhuurders. Voorbeelden zijn Fair Mundo Travel, Better Places en Sleeping with the Locals. Marieke Timmer, eigenaar van dat bedrijf, vertelde in een eerder interview met VDWVM: “Wij willen lokale entrepreneurs een boost geven. Er zijn zelfs al plekken waar de lokale eigenaars met het verdiende geld een school bouwen of meehelpen een goede watervoorziening op gang te zetten”.
  6. Vliegtuigen verbruiken enorm veel brandstof en stoten enorm veel CO2 uit. Ontkom je niet aan een vliegreis? Reis dan wel klimaatneutraal.
  7. Go local! Ga dus niet bij McDonalds eten, maar kies de gezellige, lokale marktjes en restaurantjes. Drink en koop ook geen bekende merken. Ruil dus het flesje Coca Cola in voor een vruchtensapje. Het is gezonder en bovendien stimuleer je de lokale economie.
  8. Geef geen geld aan bedelaars. Als je geld wil geven, doe dat dan op een collectieve manier, bijvoorbeeld bij de projecten die je bezoekt. Denk hierbij aan een donatie aan een school, weeshuis of ziekenhuis. Ook een donatie aan een natuurbeschermingsproject of een dorp dat je bezoekt kan een bijdrage leveren aan natuurbehoud en/of armoedebestrijding.
  9. Neem een polaroid camera mee. Niet alleen omdat polaroid foto's weer helemaal hip zijn, maar ook omdat je zo een foto kunt achterlaten op je bestemming én er een kan meenemen. Deel je bijzondere foto en verhaal vervolgens op Travel by Polaroid. (Primeurtje: ze zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe site, waarin nog meer bijzondere foto's en verhalen worden gedeeld, dus stay tuned!)
  10. Doe alles met respect voor de natuur. Laat geen afval achter en steun projecten die zich bezighouden met natuurbehoud.

En omdat wij ook niet de minste zijn, krijg je nog een laatste bonustip:

     11. Geniet.

 

 

 

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs