afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Tien tips voor een duurzaam (en warm) huis in de winter

In de Amerikaanse sitcom Community bouwden Abed en Troy een dekenfort: ook een manier om het warm te krijgen in de winter

Het wordt kouder en kouder. Dat betekent over het algemeen dat de verwarming een stuk hoger wordt gezet en de open haard en kachel aan gaan. Het probleem is dat dat niet erg duurzaam is. Om ook de wintermaanden duurzaam door te komen hebben we tien tips voor je op een rij gezet.

  • Tip 1: Isoleer je huis goed

Voor de hand liggend? Niet helemaal, want hoewel het aantal woningen met isolatiemaatregelen gestaat toeneemt, is het nog steeds niet bij elke woning het geval. Je huis isoleren heeft erg veel voordelen. De belangrijkste is wel dat isolatiemaatregelen hebben bijgedragen aan een daling van het gemiddelde gasverbruik in woningen. Over de periode 2000-2012 daalde dit met 23%!

  • Tip 2: Neem duurzame verlichting

In de wintermaanden is het donker en dan is een verlicht huis wel zo fijn. Met de juiste LED-verlichting verlicht je je huis veel duurzamer dan met gloeilampen. Bovendien is de meeste LED-verlichting dimbaar en dat is wel zo sfeervol voor bijvoorbeeld een kerstdiner. 

  • Tip 3: Neem meubels met een verhaal

Alles wat nieuw gekocht wordt, is minder duurzaam dan iets dat al bestaat. Bovendien is vintage in. Loop dus eens langs de kringloopwinkel of kijk op Marktplaats voor nieuwe leuke tafeltjes, stoelen of banken.

  • Tip 4: Let op je watergebruik

Een simpele tip: douche een minuutje (of 2) minder lang en je bespaart al heel wat water. Bovendien zijn er genoeg producten te krijgen die ervoor zorgen dat je water bespaart.

  • Tip 5: Doe het licht uit als je niet thuis bent

Want, tja.. Waarom zou je het aan laten?

  • Tip 6: Kies voor 'A'

Veel apparatuur is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Ga je nieuwe apparatuur kopen? Kies dan voor het groene A'tje, want die apparaten zijn energiezuiniger dan de rode E of D.

  • Tip 7: Voorkom sluipende slurpers

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als je het apparaat niet gebruikt of het 'uit' lijkt te staan. Let hier op en haal de stekker uit het stopcontact van apparaten die niet altijd aan hoeven staan.

  • Tip 8: Ga voor lichte kleuren op de muur

Met lichte muren en plafonds weerkaatst binnenvallend zonlicht beter zodat je minder snel de behoefte heeft om het licht aan te doen.

  • Tip 9: Verf duurzaam

En als je dan toch aan het verven bent geslagen, koop dan ook duurzame verf. Ja, je leest het goed. Ook verf kan milieubewust! Verf op basis van lijnzaadolie bijvoorbeeld is relatief goed voor het milieu vergeleken met andere verf. 

  • Tip 10: Bouw een dekenfort

Heb je het koud? Trek dan eerst eens een trui aan voordat je naar de thermostaat loopt. Of gooi een dekentje over jezelf heen, dan krijg je het ook gegarandeerd warm. Bovendien kun je van dekens oldskool een dekenfort maken. En dat is per definitie knus en warm.

 

 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.389 blogs