afbeelding van Ties
Ties Auteur

-The World Conference on Youth- Succes

De afgelopen dagen heeft de ‘World Conference on Youth’ plaatsgevonden. Hier kwamen bijna duizend jongeren van over de hele wereld samen met ministers van jeugdzaken en andere overheidsvertegenwoordigers om te bespreken welke rol jongeren zouden moeten krijgen in de nieuwe Duurzame Ontwikkelings Agenda van de VN. De Post-2015 Development agenda.

Uiteindelijk is hier de Colombo Declaration on Youth uitgekomen. Een stuk tekst met redelijk progressieve verwoording op sommige plekken en vooral belangrijk door het bijzondere procedure van totstandkoming.

De aanwezige jongeren bespraken in zogeheten “break-out” sessies in de ochtend en middag fundamenten en thema’s. Eén van deze thema’s was “Environmental Protection, Emergency Preparedness and Youth Centered Urbanization”, waar ik mij vooral mee bezig heb gehouden.

De kernelementen van deze discussies door jongeren van over de hele wereld werden ’s avonds aan de voorzitter van de onderhandelingen aangeboden ter overweging en aan de twee jongeren die het toegestaan was om mee te onderhandelen met de nationale overheden. Deze rol voor jongeren schept een precedent die naar verwachting van grote waarde zal blijken in de toekomst.

Op deze wijze is in de avond onderhandelingen een document tot stand gekomen tussen overheden en jongeren wat nu de naam “Colombo Decleration on Youth” draagt.

Door actief te participeren in de genoemde break-out sessies en vooral door van te voren actief betrokken te zijn geweest bij het opstellen van de zogeheten ‘zero-draft’ hebben de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers veel van de punten die zij van de Nederlandse jongeren hebben meegekregen in de tekst terug kunnen laten komen.

Zo worden er mede door hun inspanningen nu verwijzingen gedaan naar onder andere “the right to food”, “Sustainable Production and Consumption” en “Intergeneration Equity”. De onverwachte aanwezigheid bij de avondonderhandelingen van plaatsvervangend Chef de Post, Lianne Houben van de Nederlandse Ambassade in Sri Lanka, droeg ook bij aan de succes voor de Nederlandse jongeren.

Door de inspanningen van jongeren worden nu verwijzingen gedaan naar onder andere “the right to food”, “Sustainable Production and Consumption” en “Intergeneration Equity”

Verdere resultaten zijn een zeer succesvol ‘side-event’ dat in samenwerking met jongerenvertegenwoordigers uit andere Europese Landen door de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers werd gehost. Dit side-event besprak aan de hand van geleerde lessen bij NJR in Nederland, de noodzaak van en hordes en obstakels voor jongerenvertegenwoordiger programma’s opzetten in alle landen van de wereld. De speciale afgezant voor jeugd van de Secretaris Generaal van de VN nam hier plaats in het panel samen met Nederlandse jongerenvertegenwoordiger Ties Mouwen.

afbeelding van Ties
Ties Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.381 blogs