afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

The Ocean Cleanup laat prototype te water

Eindelijk is het dan zo ver: The Ocean Cleanup, het project dat Boyan Slat in 2013 startte wordt nu ook echt werkelijkheid!

The Ocean Cleanup
Een prototype van The Ocean Cleanup is deze week te water gelaten voor de kust van Scheveningen

Let op: deze blog komt uit 2016. Een aantal dingen zijn verouderd. Hier vind je recente blogs over de Ocean Cleanup van Boyan Slat.

De befaamde oceaanschoonmaker en zijn team hebben ongeveer 20 kilometer van de Nederlandse kust af een prototype te water gelaten van 100 meter lang. Ze gaan testen of het model tegen verschillende weersomstandigheden bestendig is.

De pas 21-jarige Boyan is al sinds zijn zestiende bezig met het verwezenlijken van zijn droom: Het opruimen van de plastic soep. Met de tewaterlating van zijn eerste prototype zet de jonge ondernemer een grote stap in de ontwikkeling van zijn Ocean Cleanup.

Op naar plasticvrije oceanen in 2020

In juni werd bekend dat de test uitgevoerd zou worden en ongeveer een jaar in beslag gaat nemen. Als alles goed gaat, ligt er in 2020 een 100 kilometer lange zuiveringsinstallatie tussen Hawaii en Californië. Dat wordt mogelijk gemaakt door twee gigantische barrières die op het water dobberen. De constructie wordt zo geplaatst, dat door de zeestroming de plastic soep richting de zuiveringsinstallatie stroomt. Hierna kan het plastic uit de zee worden verwijderd.

Dat is ook hard nodig want uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat er inmiddels meer dan 5 triljoen stukken plastic in de zee rondzwerven. Wij hebben nog eens op een rijtje gezet waarom het zo belangrijk is dat de oceanen schoon blijven.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.187 blogs