afbeelding van Simone
Simone Auteur

The game is on!

Wereldprijswinnaar In The Loop brengt de circulaire economie bij je thuis

Weet jij wat er allemaal voor onderdelen in je telefoon zitten? Waarschijnlijk niet. En dat geldt niet alleen voor je telefoon. We weten over het algemeen bar weinig van de samenstelling van onze producten, terwijl materialen, grondstoffen en de circulaire economie belangrijke onderdelen zijn van duurzaamheid. Dat realiseerde Katie zich ook. Drie weken geleden won ze de ASN Bank Wereldprijs 2015 in het thema Kinderrechten en Onderwijs met haar oplossing. Daarom vandaag in de serie 'Toppers van de Wereldprijs': bordspel In the Loop!

De circulaire economie in je woonkamer

 ‘Als ik als technische student maar 5 van de 40 onderdelen van een telefoon kan benoemen, dan weten andere mensen er waarschijnlijk bijna niets over,’ dacht Katie, nadat ze de vraag over de onderdelen voorgeschoteld kreeg van een docent. Ze was bezig met de laatste loodjes van haar studie Integrated Product Design aan de TU Delft en besloot zich voor haar afstudeerproject te verdiepen in de complexe, technische wereld van grondstoffen. ‘Ik kwam in aanraking met de risico’s die aan grondstoffen en materialen verbonden zijn, zoals uitputting van bronnen en conflictmineralen,’ vertelt Katie. ‘Een manier om deze risico’s te vermijden is de circulaire economie. Maar alle informatie daarover was erg abstract en technisch. Ik besloot toen op zoek te gaan naar een manier om andere mensen op een simpele, maar leuke manier bezig te laten zijn met de circulaire economie.’ Het idee voor In The Loop was geboren.

The name of the game

To keep someone in the loop’ betekent dat je iemand voldoende informatie geeft zodat hij of zij mee kan beslissen. In the Loop geeft je op een creatieve manier handvaten om meer inzicht te krijgen in de complexe wereld van grondstoffen en de circulaire economie. In het spel vertegenwoordigt iedere speler een bedrijf dat grondstoffen moet verzamelen om te kunnen produceren. Die grondstoffen liggen verspreid over het hele spelbord. Tijdens deze zoektocht word je geconfronteerd met politieke, sociale en ecologische gebeurtenissen, onvoorspelbare markten en een onzekere toekomst. Dat vraagt om slimme en creatieve oplossingen, waarmee je inzicht krijgt in waarom de circulaire economie belangrijk is en hoe het werkt.

Knippen en plakken

Tot nu toe heeft Katie alle prototypes zelf in elkaar heeft geknutseld. In januari verwacht ze de eerste echte exemplaren. ‘De crowfundingcampagne van afgelopen zomer heeft ervoor gezorgd dat we het spel daadwerkelijk kunnen gaan produceren en verspreiden,’ vertelt Katie. En daar blijft het niet bij. Ze wil handleidingen maken voor docenten, haar website updaten, een digitale versie van het spel maken én een vergelijkbaar spel maken voor een jongere doelgroep.

In the Loop goes international

Met het geld van de ASN Bank Wereldprijs gaat ze het spel in het Nederlands vertalen. Tot nu toe is er alleen nog een Engelse versie van In The Loop. Voordat Katie naar Nederland kwam om aan de TU Delft te studeren woonde en studeerde ze namelijk in New York. Maar door een kleine taalbarrière laat Katie zich niet tegenhouden. Het spel wordt nu al gebruikt voor Nederlands onderwijs, en is ook enthousiast ontvangen in Italië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Wat begon als een afstudeerproject, groeit uit tot een Europees succes.

Ben je nog op zoek naar een leuk kerstcadeautje voor een spelfanaat? Laat Monopoly staan en vul dit formulier in. Daarmee geef je je op om één van de eerste Nederlandse exemplaren te kunnen kopen, die in januari worden geproduceerd. Laat je ons weten wat je ervan vond?

 

 

afbeelding van Simone
Simone Auteur

23 | Corporate Communication | Universiteit van Amsterdam | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank | Utrecht

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs