afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

TEDxChange: positive disruption

Een propvolle zaal in Pakhuis de Zwijger stond 3 april bol van verwachting. Want ja wie wil er nu niet bij een TED event zijn? Dit keer een TEDxChange, dit is een samenwerking tussen TED en de Bill & Melinda Gates Foundation. Dat betekende: de bekende 18 minuten TED Talks van inspirerende mensen in combinatie met onderwerpen uit het ontwikkelingswerk van de Foundation. En de hele wereld kon meekijken, via de livestream.

Gezonde storing

Het thema is positive disruption oftewel een welkome verstoring van de status quo als katalysator voor verandering. Deze avond ook wel vertaald als 'een ongewone aanpak, een verrassende samenwerking of een frisse aanpak'. Hoezeer de TED presentaties weer nieuwe ideeën verspreiden, toch is dit niet waar het deze avond om gaat, vind ik. Na de TEDtalks is plek gemaakt voor 15 projecten om hun hulpvraag neer te leggen. En de uitnodigen aan de aanwezigen om mee te denken.

Inspiratie uit de crowd

Project thuisafgehaald.nl vraagt hoe ze de bereidheid en talent uit hun community van koks en eters kunnen ontsluiten. Konnektid wil graag feedback op hun applicatie, die sociaal kapitaal in de eigen buurt zichtbaar maakt en koppelingen legt. Amis die overal en nergens lieve brieven achterlaat voor onbekenden - naar Amerikaans voorbeeld met een nuchtere Nederlandse draai. Deze projecten en anderen zijn met zakken vol ideeën naar huis gegaan.

Nederlandse TED presentaties

De avond vervolgt met 2 Nederlandse TED presentaties van Onno Schellekens, Managing Director van PharmAccess Foundation, en Martine Bouman. Martine is Entertainment Education expert en vertelt hoe entertainment een killer combi is om mensen goed voor te lichten over medische aspecten. De razend populaire soapserie Soulcity in Zuidafrika is hier een voorbeeld van. Deze vertelt tussen neus en lippen door hoe men preventieve maatregelingen kan nemen om bepaalde ziekten te voorkomen.

Discussie met een app

De avond sluit af met een paneldiscussie ondersteund met de app Sendstep. Een manier om eenvoudig reactie van publiek te krijgen via hun eigen mobiel telefoon. Super handig!

Het publiek kwam voor inspiratie, hulp voor hun eigen project of idee, maar ook zeker om anderen te helpen. Ik ben gekomen uit interesse en om verslag te leggen, maar kwam thuis met als bonus een onderwerp voor mijn eigen blog: hoe recycle je nu je oude mobiele telefoons en vang je ook nog geld? Mijn oma zei altijd:'een vliegende kraai heeft meer dan een zittende.' Dus sla je vleugels uit en vind nieuwe baanbrekende ideeën, mensen en samenwerkingen!

afbeelding van Daniëlle
Daniëlle Auteur

Ik inspireer graag over duurzaamheid op mijn blog New Hippy. Belangrijke boodschap is dat wij als consument macht hebben door ons geld daar uit te geven, waarvan wij denken dat het ook verantwoord, duurzaam & fair gebeurt. Met New Hippy wil ik verantwoorder leven behapbaar en toegankelijk maken. Laat je inspireren op www.newhippy.nl

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs