afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Tassen van nieuwe ingredienten

Tassen. Niets nieuws onder de zon, maar deze materialen zullen je verbazen. Trends in tassenland.

De tas van Oh My Bag

Tassen. Iedereen heeft er een. Je hebt de mannentas, de designertas, de boodschappentas, de plastic tas. Kortom ze zijn er in alle soorten en maten, maar ook gemaakt van allerlei materialen en voor verschillende doeleinden. De afgelopen vijf jaar zagen we elk jaar weer nieuwe tassen voorbij komen op VDWVM. Gemaakt van zeilen van boten, van plastic pet-flessen, van bio-katoen, van fair trade jute of van leer. We zetten de meest innovatieve varianten voor je op een rij.

Nieuwe manieren van leerbewerking

Oh My Bag is misschien wel het favoriete tassenmerk van de redactie van VDWVM. Een van de tassen figureerde zelfs in de campagne van de ASN Bank Wereldprijs. Wat is er bijzonder aan dit merk? Oh My Bag maakt tassen van eco-leer. Ze worden gemaakt met respect voor het milieu, door het gebruik van schone en veilige technieken bij het looiproces. En de vrouwen die de tassen maken krijgen een eerlijk loon en diverse trainingen en opleidingen. Een goed verhaal voor een mooie tas.

Recycling 2.0

Misschien ken je de tassen van Freitag wel. Ze zijn mooi, kleurrijk en stevig. En dat is niet zo gek als je weet waar ze van gemaakt zijn: vrachtwagendoeken. Die moeten natuurlijk wel iets kunnen hebben. De doeken worden gesneden, gewassen, op maat gemaakt, genaaid, getest en verkocht.

Nieuwe materialen

Door overbevissing en klimaatverandering neemt de kwallenpopulatie snel toe. Stranden worden gesloten en ook vissers dumpen de kwallen massaal. De Japanse student Yurii Kasao ontwikkelde een tas van kwallenleer. Hiervoor worden geen giftige stoffen gebruikt. De tassen zijn niet heel erg mainstream

De verpakkingsvrije supermarkt

Heel leuk allemaal, die verpakkingsvrije supermarkten die overal als paddenstoelen uit de grond springen, maar waar laat je je spullen? De Waarmakers en L’Herbe Rouge sloegen de handen ineen en ontwikkelden de perfecte tas. Een die je kan opvouwen en in je ‘gewone’ tas kunt stoppen, met wasbare zakjes in verschillende formaten. Zo kunnen ook die olijven zonder vetvlekken mee naar huis.

En dit is maar een kleine greep uit het assortiment van duurzame tassen. We mogen eigenlijk de boodschappentas van biologisch katoen niet vergeten. Of de ragbag en dan vooral de banktas, gemaakt van oude banken niet. Maar you get the point. Heb je zelf nog een tip? Twitter dan een foto met #vdwvm.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs