afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Tania Kross over waarom muziek vooral leuk moet zijn

Het leerorkest maakt muziekeducatie toegankelijk voor alle kinderen!

Tania Kross. Foto: Dik Nicolai.
Tania Kross. Foto: Dik Nicolai.

Zelf komt mezzosopraan Tania Kross niet uit een klassiek georiënteerd gezin. Als kind luisterde ze met haar ogen dicht naar de instrumenten die het verhaal vertelden van Tom & Jerry. Haar fascinatie voor muziek was geboren en voerde haar op zeventienjarige leeftijd van Curaçao naar Nederland om naar het conservatorium in Utrecht te gaan. Inmiddels heeft ze een glansrijke internationale carrière als zangeres en zet ze zich in voor het Leerorkest, een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij kinderen onder schooltijd een instrument leren spelen.

Muziek spelen is goed voor je 

Het leren spelen van een instrument heeft een positief effect op de algemene ontwikkeling van een kind. Omdat het beide hersenhelften op een natuurlijke manier stimuleert, leren kinderen op een ongedwongen manier respect te hebben voor elkaar en hun instrument. Maar ze leren ook te luisteren, lezen, schrijven en een nieuwe taal te spreken. Muziek komt zelfs het rekenen ten goede, omdat het denken in driekwartsmaten en het puzzelen met een partituur vraagt om wiskundig inzicht. Tania: "Met het bespelen van een muziekinstrument krijgen kinderen letterlijk een tool om zich te uiten en dat vormt ze als persoon. Dat gun ik ieder kind."

Tania vindt daarom dat elk kind de kans moet krijgen om een muziekinstrument te leren spelen. Juist ook kinderen waarvan de ouders geen instrument kunnen betalen of die uit een gezin komen waar het niet gebruikelijk is om muziekles te volgen. “Via het instrumentendepot kunnen alle kinderen een instrument lenen. Het is dus niet zo dat je financiële achtergrond bepaalt of je viool kunt leren spelen of niet.” Ook je achtergrond maakt niet uit; in muziek komt geen enkele vorm van discriminatie voor. “Of je nou een kleurtje hebt of niet, ieder kind moet de eerste keer even hard blazen om geluid uit die trompet te krijgen.”

Een klein zetje

Veel ouders zijn bang dat hun zoon of dochter na twee maanden uitgekeken is op de hobo en toch liever harp wil gaan spelen. Dankzij het leensysteem van het leerorkest kunnen kinderen makkelijk switchen, om op die manier te ontdekken wat het beste bij ze past. “Laat ze juist alle instrumenten uitproberen. Het moet vooral leuk zijn!” zegt Tania. “Uiteindelijk vinden ze dan iets waar ze twee noten op kunnen spelen en als dat lukt, mogen ze meedoen met het Symfonieorkest. Dat geeft een enorme boost en door te participeren in een groter geheel, voelen ze ook echt dat hun noot onmisbaar is.”

Tania voegt daaraan toe dat ouders hun kind subtiel kunnen motiveren om te oefenen door ze te prijzen wanneer ze vooruit gaan. Juist door een bepaald stuk te blijven herhalen, wordt een kind steeds beter. Zo groeit zijn of haar zelfvertrouwen. Tania: “Alleen hebben sommige kinderen die discipline al van zichzelf en anderen hebben een klein zetje nodig. Maar niks moet.” 

Volgens Tania is het achterhaald om te denken dat jonge kinderen geen complexe muziekstukken aankunnen. Ouders zouden dit juist vaker moeten aanbieden, omdat het de geest van hun kind opent. “Kinderen hebben geen vooroordelen over muziek, die ervaren alleen de intensiteit. Zodra je als vader of moeder iets ingewikkelds draait, wordt het brein van je kind gestimuleerd om meer te luisteren. En reken maar dat zelfs de allerkleinsten ook op een klassiek stuk gaan bewegen.” 

De truc is variatie

Privé speelt muziek ook een grote rol. Als moeder van drie kinderen (13, 6 en 3) doet Tania er alles aan om haar kroost kennis te laten maken met zoveel mogelijk stijlen: "Ik zet thuis net zo goed Radio 4 op, maar natuurlijk dansen wij ook gewoon met z’n allen op ‘Sexy als ik dans’ van Nielson." 

Als ouder kan het lastig zijn om je kind te interesseren voor iets anders dan de iPad. Volgens Tania hoeft muziek echter niet zo gescheiden te zijn van tablets. Zelf heeft ze een aantal apps gedownload waarmee haar jongste twee over instrumenten leren en een drumstel kunnen bespelen. Haar oudste dochter leert de moeilijkste pianostukken met de iPad en Tania heeft een playlist voor haar kinderen samengesteld met mooie nummers. Plezier staat centraal.

Lees ook

Meer weten over wat muziek allemaal voor je kan doen? Dat lees je hier

afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Na een aantal jaar bij een internationale ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, ben ik inmiddels communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets ik het liefst over de grachten van onze hoofdstad en ontdek ik nieuwe leuke plekken. Zonder kroost, maar ook zeker mét. Op Barts Boekje Junior, Twitter en Instagram tref je het bewijs (@jorien_thijs).

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs