afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Studio Perspective: de kracht van social design

Wist jij dat veel gave producten in sociale werkplaatsen worden gemaakt? Studio Perspective zet ze in de kijker!

Studio Perspective - Dutch Design
Duch Design - een duurzame designlamp gemaakt van afval

Sinds de invoering van de participatiewet in 2015 hebben veel sociale werkplaatsen het zwaar. Zij krijgen namelijk minder mensen binnen omdat deze wet stelt dat iedereen, met of zonder beperking, bij een gewone werkgever aan de slag zou moeten kunnen. Zo krijgt de sociale werkplaats minder geld binnen terwijl daar ontzettend veel prachtige dingen worden gemaakt. Annet Mulder van Studio Perspective wil daar verandering in brengen:

“Veel mensen denken dat er een beetje geknutseld wordt in een sociale werkplaats. Maar er worden geweldige producten geproduceerd die bijdragen aan de toekomst van mensen met een arbeidsbeperking. Ik wil graag dat mensen daar meer bij stilstaan.”

Studio Perspective

Studio Perspective - duurzaam kantoor inrichten met Duch Design

Afbeelding: Studio Perspective - Een duurzaam kantoor met Duch Design uit de sociale werkplaats.

Annet Mulder riep altijd dat ze nooit voor zichzelf wilde beginnen. Daar kwam een jaar geleden verandering in:

“Ik ontdekte dat veel van mijn favoriete producten worden gemaakt in een sociale werkplaats. Dat verbaasde me, want ik had zelf ook het beeld dat daar vooral geknutseld wordt. En dat terwijl er dus hoogwaardige producten worden gemaakt. Sommigen zijn zelfs te zien op de Dutch Design Week.”

“Het verbaasde me dat veel makers niet te koop lopen met het sociale aspect, terwijl ik geloof dat dit juist een grote meerwaarde is. Nu wordt deze groep namelijk vooral belicht als kostenpost, terwijl ze dingen maken waar we met z’n allen juist trots op mogen zijn. Ik besloot Studio Perspective te lanceren om deze kant van het verhaal zelf te belichten.”

De sociale werkplaats

Studio Perspective - social design

Afbeelding: Studio Perspective - De sociale werkplaats.

Het doel van Studio Perspective is om social design in de schijnwerpers te zetten, zodat er meer van deze producten worden verkocht. Volgens Annet Mulder is dat hard nodig:

“Een grote groep mensen is dagelijks afhankelijk is van de sociale werkvoorziening. Het is een plek waar ze een ritme en zelfvertrouwen kunnen opbouwen, waar ze werkervaring opdoen en mee draaien met de maatschappij. Daardoor krijgen ze uiteindelijk meer kansen op de reguliere arbeidsmarkt.”

“Door social design aan te schaffen doe je dus eigenlijk meteen iets goeds voor een ander. Daarbij moet je niet vergeten dat die ‘ander’ ook jij en ik zouden kunnen zijn. In de sociale werkplaats werken namelijk niet altijd mensen die een fysieke of geestelijke beperking hebben, maar ook langdurig werklozen of ouderen die door een reorganisatie niet meer aan het werk komen. Iedereen kan aan de zijlijn komen te staan.”

De kracht van social design

 een duurzame desinglamp gemaakt van afval

Afbeelding: Studio Perspective - Een duurzame designlamp gemaakt van afval.

Annet Mulder hoopt dat mensen ook meer stil staan bij hoe ze consumeren. Volgens haar gebeurt dat gelukkig al steeds meer, maar er zijn nog grote stappen te zetten:

“Mensen kopen steeds bewuster kleding en letten beter op wat ze eten. Met de aanschaf van social design lever je ook een positieve bijdrage aan de wereld. Allereerst geef je mensen de kans om aan het werk te gaan. Je kunt je voorstellen dat dat uitdagender en leuker is op het moment dat ze mogen werken aan mooie producten die mensen écht gebruiken en kennen.”

“Daarnaast lever je met het kopen van social design ook een positieve bijdrage aan de wereld. De producten komen van eigen bodem, waardoor er geen onnodige uitstoot van transport bij komt kijken en weet dat de werkomstandigheden eerlijk zijn.”

“Het sociaal produceren van hoogwaardig design levert dus een win-winsituatie op voor alle partijen. De designer kan lokaal én sociaal produceren en de sociale werkplaats krijgt meer orders binnen. Ontwerpers bieden meestal maatwerk aan, dus als je een van deze producten koopt, creëer je gelijk werkuren voor iemand met een verminderd arbeidsvermogen. Elke aankoop heeft dus impact!” 

Een positieve bijdrage

Studio Perspective - Duurzaam kantoor inrichten met Dutch Design

Afbeelding: Studio Perspective - Duurzaam kantoor inrichten met Dutch Design.

Studio Perspective bestaat nog maar een jaar maar Annet Mulder heeft grote ambities voor de toekomst:

“Via Studio Perspective wil ik graag meer duurzame producten uit sociale werkplaatsen in de spotlight zetten. Zo wil ik een positieve bijdrage leven aan de arbeidsparticipatie van een grote groep kwetsbare mensen in Nederland.”

“In de toekomst wil ik het assortiment graag uitbreiden. Hoe meer ik kan laten zien wat er allemaal gemaakt wordt en mogelijk is, hoe meer mensen straks met social design in aanraking komen. Uiteindelijk hoop ik met Studio Perspective ook te groeien, zodat ik zelf mensen met een ‘arbeidsbeperking’ in dienst zou kunnen nemen.”

Wil jij meer weten? Klik dan hier om naar de website van Studio Perspective te gaan.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs