afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Speelgoed van recycled blik uit Madagaskar

De Wereldwinkel verkoopt niet alleen cadeaus, maar geeft ook les over fairtrade aan basisschoolkinderen. In de lessen die de kinderen krijgen, staan de verhalen van drie fairtrade bedrijven centraal. Hun product zit ook in het lespakket. Onlangs was een vertegenwoordiger van één van deze bedrijven in Nederland: Vevee Ravalisoa, die in Madagaskar de exportorganisatie Vitagasy leidt.

Trots

De naam Vitagasy betekent made in Madagascar. Vevee: “We zijn daar zeer trots op. Het staat voor wat wij maken in Madagaskar en het motiveert ons om door te gaan waar we mee bezig zijn.” Vevee is met haar man een aantal dagen in Nederland, in voorbereiding op het bezoek aan een fairtrade beurs in het Franse Lyon. Ze is aangedaan wanneer ze ziet dat een van haar producten, een klein autootje van recycled blik, is het lespakket zit: “Omdat ik een vrouw ben, werd ik emotioneel toen ik het autootje zag. Het raakte me en het maakte grote indruk. Zo’n klein blikken autootje krijgt zo een grote waarde. We zijn er trots op dat ons product in het lespakket zit. Ik vind het een prachtige manier om kinderen op deze wijze te vertellen over fairtrade en waar producten vandaan komen.”

Het effect in Madagaskar

Het Afrikaanse eiland Madagaskar ligt ten oosten van het vasteland van Afrika en is een van de armste landen van dit werelddeel. De winst die exportorganisatie Vitagasy maakt, wordt onder meer geïnvesteerd in lokale projecten zoals sponsoring van de lokale basisschool, de bouw van een boerderij ter verbetering van de landbouw in de regio en steun van een lokaal basketbal- en voetbalteam. Inmiddels kan Vevee zo’n 140 lokale producenten werk en een vast inkomen bieden.

Bron: FaiRSupportwww.wereldwinkels.nlwww.ditiswaar.nlDe ASN Bank en de Wereldwinkels werken al jaren samen en hebben een gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige verdeling van de welvaart in de wereld. 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs