afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Solly en zijn vriendjes

Opvallende startups in beeld: het robotje Solly is ontworpen om kinderen te leren over groene energie

Ben je leraar in het basisonderwijs? En ken je het Sollysysteem nog niet? Dan wordt het tijd voor een kennismaking. Want Solly is er voor jou! Vandaag sprak ik Teun, creator van het Sollysteem, een systeem van robotjes die met groene energie tot leven komen.

Breng 21st century skills in jouw les

Teun is goed ingewijd in de wereld van onderwijs, getuige termen als '21st century skills', vaardigheden die een leraar van tegenwoordig echt niet mag ontberen als hij voor een groep jonge nieuwe wereldbestormers staat. En dat kan met Solly, vertelt hij, terwijl hij trots de brochure over het lespakket laat zien. In het kort: SollySysteem is een lespakket voor groep 3 tot en met 8, dat aan de hand van opdrachten leerlingen zelf laat ondervinden en leren wat de werking van groene energie is.

Zonder game geen lespakket

Ik ontmoet Kai, de alien die de hoofdrol speelt in een spannende game waarin de speler zoveel mogelijk energiepunten moet verzamelen om de woonomgeving van de alien, een eiland, leefbaar te maken. Het neerzetten van Solly is de eerste belangrijke actie voor Kai. Daarmee komen de punten, mits de zon schijnt, vanzelf binnen. Met allerhande nieuwe vrienden van Solly, zoals Sprinkly, die planten op het eiland bewatert, zorgt Kai vervolgens voor een optimale situatie. En dan wordt het pas echt leuk. De punten stromen binnen en na alle bedrijvigheid wordt het nacht. Dán is het noodzaak om Letty in te schakelen. Het licht van Letty trekt direct een horde nieuwe aliens aan. Yes! Het eiland is bewoonbaar! Het is een levendige bedoening geworden. Venty doet nu ook zijn werk want bij wind kan hij ook weer energie opslaan voor bijvoorbeeld het voorzien van electriciteit voor de tomatenkas. Er moet natuurlijk ook gegeten worden.

Een compleet werkblad

Om leerlingen en leraren de geleerde stof over de 21st century skills uit het lespakket te laten toetsen, is een volledig digitaal pakket inbegrepen bij de drie Solly's. Dan komt het erop aan: wat hebben de leerlingen begrepen van de opdrachten en de game? Test je kennis en maak de balans op! Een leraar kan inloggen op het werkblad en gemakkelijk vragen voorleggen aan zijn leerlingen, en ze ook weer op een heel gebruiksvriendelijke manier terugzien in een overzichtelijk dashboard.

En zelf maken

Als je dan als leraar nog een stapje verder wil gaan, dan kan dat ook! Zo biedt het pakket een scala aan tools om zelf robotjes te maken. Handige en creatieve kids hebben niet meer dan een leeg drinkpak of een doos nodig, plakken daar oogjes en een mondje op, en klaar! Deze recycle robot is nog in ontwikkeling, en het wordt heel tof: de oogjes bevatten lichtsensoren waardoor ze heel echt worden.

Prijzen winnen

Als centrale designer van het pakket, organiseert Teun en zijn team challenges, vertelt de designer. Hiermee trekt hij het gamification element nog een stukje door: het Solly Systeem schrijft een challenge uit (bijvoorbeeld: ontwerp een helm voor jouw robot). De beste inzending wordt ook werkelijk ge 3-Dprint. Cool!

Ook voor jouw school?

Wil jouw school ook structureel natuur en techniek onderwijs geven op een leuke, moderne manier met een maatschappelijke boodschap? Vraag dan nu een gratis demonstratie van het educatief pakket Solly aan op www.hetsollysysteem.nl

 

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs