afbeelding van Willard
Willard Auteur

Sneakers gaan de wereld redden

De wereld verbeteren begint met kleine stapjes, maar deze merken zijn goed op weg

Door deze flyknit schoenen heeft Nike al 1,5 miljoen (!) kilo aan afval bespaart (foto: sneakersaddict.com)

Er is al veel gezegd en geschreven over duurzame kleding. We schreven over fair fashion, inclusive fashion en - ja - zelfs over duurzame onderbroeken. Duurzame sneakers zijn in al dat modegeweld een beetje onderbelicht gebleven. Toch gebeurt ook in sneakerland veel moois. Daarom: 5 sneakers die de wereld gaan redden (of een goede poging doen)!

Nike bespaart afval met een ingenieus systeem

Nike viert dit jaar het vierjarig bestaan van zijn Flyknit-schoenen. Het bovenmateriaal van deze schoenen is op microniveau geweven, zonder naden en zomen. Dat levert volgens het merk een lichtgewicht schoen op, die zich aanpast aan de voet van de drager. Bijkomend voordeel is dat er 60% minder afval ontstaat bij het produceren van deze schoen. Sinds 2012 is er door deze schoen al meer dan 1,5 miljoen (!) kilo aan afval bespaard. De garen zijn gemaakt van gerecycled polyester. Op deze wijze heeft Nike al meer dan 182 miljoen plastic flessen van de afvalberg weten te halen. Indrukwekkend!

Po-Zu: shoes with a good sole

Po-Zu is een schoenenmerk dat werkelijk alles goed doet. De schoenen zijn extreem goed voor het milieu. Al hun gebruikte materialen komen van natuurlijke, hernieuwbare bronnen en worden op verantwoorde wijze geoogst. Ze bevatten geen pesticiden, bleekmiddelen of giftige kleurstoffen en zijn lokaal geproduceerd waar mogelijk. Bovendien worden werknemers op waarde geschat en goed betaald. Daarnaast geven ze een gedeelte van de winsten aan goede doelen. En alsof dat nog niet genoeg is hebben ze - in samenwerking met Timberland - schoenen ontworpen die volledig recyclebaar zijn.

Timberland x Bee Line: de natuur als inspiratie

Over Timberland gesproken... Ze hebben in samenwerking met Bee Line ook nog een andere, bijzondere schoen uitgebracht. Het ligt er redelijk dik bovenop: de natuur was de grote inspiratiebron. Deze unieke boot is gemaakt met Bionic Canvas. Dit bevat 50% biologisch katoen en 38% gerecyclede PET-flessen.

Adidas x Parley: een samenwerking voor de oceanen

Ook Adidas laat zich niet onbetuigd en komt met een 3D-geprinte schoen gemaakt van gerecycled plastic dat in onze oceanen dreef. Voor dit project werken ze samen met Parley, een organisatie die strijdt tegen de plastic soep. En de schoenen zien er ook nog eens gaaf uit. Een win-win-situatie! De schoen is nog wel een conceptversie, het is nog onduidelijk of deze sneaker daadwerkelijk de markt haalt. Wij hopen van wel!

TOMS: schoenen voor iedereen

TOMS is ook zo'n schoenenmerk dat alles goed doet. De lijfspreuk is One for One. Dit houdt in dat voor elk paar schoenen dat jij koopt, zij één paar nieuwe schoenen geven aan een kind in nood. Maar dat is lang (en dan bedoelen we ook echt láng) niet het enige wat ze doen. Op hun site valt te lezen: 'Met jouw aankopen helpt TOMS mensen in nood met schoenen, beter gezichtsvermogen, schoon water en veilige geboortes'. Impressive! Bovendien hebben ze een speciale TOMS x Oceana Sea Turtle-collectie. Met elk verkocht paar uit deze collectie doneert TOMS €5 aan Oceana om zeedieren zoals zeeschildpadden te helpen beschermen. Is je nieuwsgierigheid gewekt? Die van ons ook, daarom verschijnt binnenkort een groter verhaal over TOMS op VDWVM!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.483 blogs