afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Slimme fietsverlichting die altijd werkt

Met de lampjes van Rydon ben je altijd fully charged!

Afbeelding: Rydon

Het Nederlandse bedrijf Rydon ontwerpt en produceert fietsverlichting waar je zo weinig mogelijk zorgen aan hebt. De Pixio laadt namelijk haar eigen batterijen op met een geïntegreerd zonnepaneel. Het lampje wordt permanent op je fiets gemonteerd zodat je het nooit kunt vergeten en het ook voldoende zonlicht ziet. We spraken initiatiefnemer Hugo van de Watering over deze bijzondere en slimme fietsverlichting.

Een terugblik

Rydon is begonnen vanuit een frustratie over fietsverlichting. Vooral de verspilling van batterijen en duurzame grondstoffen was de initiatiefnemers een doorn in het oog. Ze wilden dat probleem oplossen door een duurzame en milieuvriendelijke fietsverlichting te ontwerpen.

Hugo: "In de afgelopen jaren is dat idee verder ontwikkeld naar een product en een bedrijf. We zijn er heel trots op dat het ons is gelukt om een goed en stabiel product te ontwerpen, te produceren en te kunnen verkopen.''

De Pixio

Als de Pixio helemaal is opgeladen kan het lampje tot wel 60 uur schijnen. Om zeker te weten dat het altijd werkt heeft Rydon een zonnepaneel in het ontwerp geïntegreerd. Zo kan elke zonnestraal die er op valt gebruikt worden om de batterijen op te laden.

Hugo: “De Pixio is voorzien van een dikke rubberen hoes die het beschermt tegen stoten. Achter de lens zit het zonnepaneel, deze zet elke zonnestraal om in energie en bewaart deze in de batterijen. We gebruiken speciale batterijen die een hele lage zelfontlading hebben, daardoor kan je het lichtje in de zomer al opladen voor de winter.”

Rydon

Geen gedoe meer

Naast de verkoop van de Pixio zijn ze bij Raydon volop in ontwikkeling. 'We zijn bezig met een optimalisatie van de huidige Pixio. De nieuwe versie wordt nog robuuster, groter zonnepaneel, automatische functie en meer licht. Daar hangt wel een prijskaartje aan maar dan heb je ook geen gedoe met fietsverlichting.'' Hugo verwacht het ontwerp dit jaar af te ronden, tot die tijd zijn de huidige achterlampen voor een gereduceerde prijs te kopen in de webshop.

Verspilling van grondstoffen

“Op dit moment wordt er veel gebruikt gemaakt van goedkope verlichtingen die rond de 20 of 30 uur mee gaan en daarna worden weggegooid. Dat is een enorme verspilling van natuurlijke grondstoffen. Onze verlichting is in aanschaf duurder (een lampje kost zo'n 35 euro) maar gaat wel jaren mee in plaats van weken. We hopen dan ook dat steeds meer mensen onze producten gaan gebruiken en op een andere manier naar fietsverlichting gaan kijken.”

Wil jij meer weten over Rydon? Klik dan hier voor de site of bekijk het filmpje hier onder.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.386 blogs