afbeelding van Milou
Milou Auteur

Sheltersuit houdt je warm

De Sheltersuit is een jas met aanritsbare slaapzak. Ontworpen om daklozen en vluchtelingen warm en droog te houden.

Sheltersuit
De Sheltersuit is wind- en waterdicht, de aanritsbare slaapzak zit verpakt in de tas. Foto: Sheltersuit

Modeontwerper Bas Timmer ontwierp de Sheltersuit. Een water- en windichte jas met aanritsbare slaapzak, bedoeld voor daklozen die 's nachts op straat moeten overnachten. De Sheltersuit wordt in Enschede geproduceerd door vrijwilligers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We spraken met Youp, verantwoordelijk voor de operationele zaken.

Bas was al actief in de mode toen de dakloze vader van een van zijn beste vrienden overleed, gestorven door onderkoeling voor de dichte deur van de opvang. Bas besloot dat hij hier iets aan wilde doen en ontwikkelde de Sheltersuit. Een water- en winddichte jas waar je een slaapzak aan vast kunt ritsen zodat je ook 's nachts warm en droog blijft. In 2015 werden er landelijk 100 stuks verspreid en sindsdien gaat het hard. Inmiddels bestaat het team van Sheltersuit uit zo'n 35 personen en zijn er al 2500 Sheltersuits geproduceerd en verspreid. Ze worden niet meer alleen in Nederland uitgedeeld, ook in Parijs en Milaan waar, aldus Youp, de problematiek misschien nog veel meer aanwezig is.

Een perfecte mix van materialen

In de beginfase waren de initiatiefnemers afhankelijk van materialen en spullen die door vrienden, bekenden en buurtbewoners werden ingeleverd. 'Inmiddels hebben we voor alle onderdelen van de jas vaste leveranciers. Zo wordt de buitenkant gemaakt van hoogwaardig restmateriaal van TenCate dat oorspronkelijk gebruikt wordt voor de productie van tenten. Voor de binnenkant van de jas hebben we een partnership met Nomad die slaapzakken met een productiefoutje ter beschikking stelt.'

Sheltersuit

Ontwerper Bas Timmer demonstreert hier de Sheltersuit

Een internationale Twentse operatie

Sheltersuit opereert nog steeds vanuit Enschede. Dat het bedrijf ongeveer gelijktijdig met de vluchtelingencrisis ontstond was ergens ook een mooie kans, vertelt Youp. 'Er werken zo'n 25 tot 30 statushouders bij ons, mensen met enorm veel vakmanschap. Veel van hen waren in hun geboorteland in de confectie werkzaam.' De statushouders werken er als vrijwilliger, des te belangrijker vindt de organisatie het dat ze beloond worden voor hun harde werk. 's Middags eten we met z'n allen samen, dat is altijd een warme maaltijd waarbij de meest lekkere Syrische gerechten op tafel komen. Ook hebben we een aantal Nederlandse docenten aangetrokken die - als onderdeel van de werkdag - Nederlandse les geven.'

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.397 blogs