afbeelding van Britt
Britt Auteur

Seksueel geweld los je niet op met een penicillinekuur

War Child werkt in Congo met meisjes die seksueel misbruikt zijn. Hoe doen ze dat? Ik vroeg het War Child directeur Bernard Uyttendaelle.

Warchild in Congo
Warchild in Congo

Wat doet War Child precies in Congo? Met War Child directeur Bernard Uyttendaele was ik in Haarlem bij 3FM Serious Request 2014. Maar liefst 250.000 van de SR2014 donaties gaan dit jaar naar een project van War Child in Oost Congo. Dit project steunen ook de spaarders van de ASN Bank via het thema ‘Tegen Wapenhandel’. Reden genoeg dus om uit te zoeken waar de donaties naartoe gaan.

Seksuele verminking

Het thema van 3FM Serious Request 2014 veroorzaakt buikpijn bij mij. Seksuele verminking. Ik hoor verhalen van jonge vrouwen, vaak nog meisjes, die vertellen over de gruwelijke wijze waarop zij zijn misbruikt. Naast de emotionele schade, hebben veel vrouwen lichamelijke verwondingen overgehouden. En zijn er kinderen uit dit geweld geboren.

War Child werkt in Oost Congo samen met het Panzi ziekenhuis aan het verbeteren van de leefomstandigheden van meisjes die misbruikt zijn. Het ziekenhuis vangt meisjes uit de hele regio op. Veel van hen zijn zodanig toegetakeld dat hun lichaam is niet goed meer werkt, zodat ze bijvoorbeeld niet meer naar de wc kunnen. Na een lang revalidatieproces kunnen de meisjes niet meer terug naar huis. De gemeenschap accepteert ze niet meer.

De werkwijze van War Child in Congo

- Workshops over moederschap voor kwetsbare jonge vrouwen.- Kinderen in het Panzi ziekenhuis echt als kind behandelen. De meisjes worden op andere plekken als volwassen vrouwen benaderd.- Er komt een eigen ingang voor kinderen in het Panzi ziekenhuis. Zo waarborgt War Child de privacy van de meisjes en is de drempel om hier te komen lager .- Ondersteunen van de gemeenschappen zelf, zodat de volgende generatie niet hetzelfde overkomt.- Meisjes in kwetsbare posities, zoals ex-prostituees, weerbaarder maken en opleiden. Zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen in de maatschappij.Ik zie hier een lijn in deze werkwijze: het complete probleem aanpakken, maar dit wel in concrete stukjes doen. In een keer deze wereld veranderen lukt niet, maar door vanuit alle hoeken op een praktische manier iets te aan te pakken, kom je langzaam verder.

Wat doet War Child met de donatie van 3FM Serious Request?

Daphne Groenendijk van War Child legt uit: 'We kunnen meer staf en gezondheidsmedewerkers trainen in het opvangen van getraumatiseerde en misbruikte meisjes. Het goed begeleiden en opvangen van deze groep is intensief en specialistisch werk. Je geeft niet een vaccinatie of penicilline kuur en wacht tot t over gaat. Het kost tijd, en veel inzet. We begeleiden de gemeenschap, de verzorgers en de meisjes zelf. Zo komen ze weer in hun kracht.'

In dit filmpje zie je een bezoek van Marco Borsato aan het Panzi ziekenhuis.

Wat kunnen wij doen?

Deze vrouwen en meisjes vertellen zo openhartig in die hartverscheurende rapportages omdat ze weten dat dit kan helpen. Dat ze de wereld misschien wel een klein beetje beter maken door openlijk te praten over wat hen overkwam. Wat kunnen wij dan anders doen dan heel veel respect hebben? Door te steunen, met donaties aan 3FM Serious Request en War Child.

Heb jij nog meer ideeën hoe we meer kunnen doen?

Britt Enthoven is communicatiemedewerker bij ASN Bank. In het kader van 3FM Serious Request ging zij in gesprek met War Child over de donaties en het programma van War Child in Congo.

afbeelding van Britt
Britt Auteur

Communicatiemedewerker bij de ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs