afbeelding van Milou
Milou Auteur

Sanne en Danique winnen GreenTech Uitvinderswedstrijd met energiebesparende lamellen

Winnaars Sanne en Danique met hun GreenCoach Bianca || Foto: greendreamproductions
Winnaars Sanne en Danique met hun GreenCoach Bianca || Foto: greendreamproductions

Een wieltjesschoen met een ingebouwde accu, een schreeuwende douche om water te besparen, een energieopwekkende botsauto en een verteerbare kauwgom. Zomaar een paar van de uitvindingen van dit seizoen van GreenTech. Ik mocht namens ASN Bank plaatsnemen in de jury en man, wat was dat leuk!

Uitvinderswedstrijd

GreenTech is een uitvinderswedstrijd voor jongeren tussen de 9 en 15 jaar. Verschillende teams gaan met elkaar de strijd aan: 'Wie heeft het meest duurzame idee van Nederland?' In iedere aflevering werken de teams aan een prototype van hun uitvinding. Dat doen ze onder begeleiding van een GreenCoach. Aan het einde van de dag presenteren de kandidaten hun idee aan de vakjury en die bepaalt vervolgens welk team doorgaat naar de grote finale.

And the winner is...

Je huis een paar graden verwarmen zonder de verwarming hoger te zetten? Dat kan met het winnende idee van Danique en Sanne. Zij bedachten de zwart-wit lamellen. Lamellen die - je raadt het misschien al - aan de ene kant wit zijn en aan de andere kant zwart. Is het koud binnen dan draai je de zwarte kant naar buiten. Is het juist bloedheet buiten en wil je de warmte op afstand houden dan draai je de witte kant naar het raam. Per jaar kun je er maar liefst € 176,- per jaar aan energiekosten mee besparen. Tijdens hun marktonderzoek in de bouwmarkt werd ook duidelijk dat mensen het decoratief heel interessant vinden. De ene keer zwart in je interieur en de andere keer wit. Slim hoor! De meiden ging er met de eerste prijs vandoor, een heuse 3D-printer.

De tweede prijs ging naar het team van de Rolschoen Accu. Je kent ze vast wel, die populaire rolschoenen waarmee je kan lopen en skaten tegelijk. Sanne, Tom, Ben en Jorian bedachten een manier om er energie mee op te wekken. Met behulp van een dynamo kun je al rollend je telefoon opladen. Hoe cool is dat?

De afleveringen van GreenTech terugkijken? De hele maand januari zijn ze opnieuw te zien bij RTL4, op zondag om 12.25u. Zeker even kijken! En online zijn ze ook allemaal terug te kijken, dat doe je hier!

 

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

MEER GERELATEERDE BLOGS

Alle 1.271 blogs