afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Samen op koers naar schonere oceanen: interview met By the Ocean we Unite

Van zeilexpeditie tot documentaire en van personeelsuitje tot schoolreisje: By the Ocean we Unite redt de oceaan!

By the Ocean we Unite
© By the Ocean we Unite

Van zeilexpeditie tot documentaire en van personeelsuitje tot schoolreisje: stichting By the Ocean we Unite doet er alles aan om bewustwording voor oceaanvervuiling door plastic te vergroten. Wij spraken Karl Beerenfenger, bestuurslid bij de stichting By the Ocean We Unite, over het ontstaan, het succes en de uitdagingen van de stichting.

Van ontmoeting met een flesje tot internationale stichting

We spreken Karl een paar dagen na de crowdfundingcampagne, waarmee de stichting  €31.275 ophaalde voor het organiseren van zeilexpedities. “Iedere dag dumpen we meer dan tweeduizend vrachtwagens vol plastic in de oceaan”, begint Karl, “maar we hebben het helemaal niet door. Twee jaar geleden zeilde oprichter Thomas de Atlantische Oceaan over. Na tien dagen was hij verder van land dan ooit daarvoor en zag hij een plastic flesje voorbijdrijven. Dat oceaanvervuiling zó ver van de beschaving zichtbaar was kwam heel hard bij hem aan. Hij besloot dat hij mensen mee moest nemen naar ‘dat flesje’, om zo een beweging te starten: By the Ocean we Unite was geboren”.

Eerst zien, dan geloven

De eerste zeilexpeditie werd met behulp van samenwerkingspartners gerealiseerd: in augustus vertrok een team met bemanning, vier expeditieleden, een maritiem bioloog en 3FM-radiomakers naar Noorwegen. “We waren twee weken onderweg en namen dagelijks watermonsters om de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in kaart te brengen. De combinatie van zeilen, avontuur en onze missie zorgde voor veel media-aandacht. Een documentairemaakster legde de hele zeilreis vast.” Op 5 maart vindt de première van haar documentaire plaats, die later op verschillende plekken wordt vertoond. “Zeilen is echt onze kern. Pas als we mensen mee naar buiten nemen, de zee op, zien ze wat plastic in de oceanen doet. We combineren dit met positief verpakte voorlichting, waarbij we niemand iets verwijten, maar alternatieven laten zien”.

Met een beetje hulp de wereld redden

Na de eerste reis waren de bestuursleden helemaal overtuigd van hun missie: het was tijd voor een crowdfundingcampagne. In totaal werd 104% van het doelbedrag verzameld, door 93 supporters. “Het was écht hard werken en zweten. Mensen om geld vragen is zeker niet het leukste deel van het verhaal, maar we kregen er veel positiviteit voor terug. De eerste dertig procent haalden we uit ons eigen netwerk, bij vrienden en familie. Daarnaast betrokken we bedrijven met speciale mini-expedities. Toen de honderd procent naderden ging het ineens hard. Mensen wilden ons nog even over de streep duwen”.

De juiste koers voor de toekomst

“Met het opgehaalde bedrag kunnen we een deel van de expeditiekosten dekken. We gaan dit jaar drie keer zeilen: naar Schotland, naar de Kanaaleilanden en Brest, waar expeditieleden op- en afstappen, en vanaf daar langs Zuid-Engeland weer terug!” Er zijn nog wat plekken vrij. “Voor €2.500 krijg je 16-daagse all-inclusive zeilreis, waarbij je de wildernis op open zee en het plasticprobleem zelf ervaart”. Maar de stichting is ook in Nederland druk bezig. “We organiseren mini-expedities, waarbij je vanaf 75 euro een halve dag tot twee dagen meezeilt en alles op kleine schaal ervaart. En we gaan in september elke dag een schoolklas het Markermeer op. Zij zijn de toekomst en heel ontvankelijk voor ons verhaal. Verder organiseren we informatieavonden, zoals 13 februari bij BROEI in Utrecht, en staan we op beurzen. Natuurlijk kunnen we lang niet iedereen mee de boot op nemen, maar door de extra expedities, de documentaires, media-aandacht en onze voorlichtingscampagnes hopen we zoveel mogelijk mensen en organisaties in beweging te krijgen”. Aan het enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen: By the Ocean We Unite is goed op koers om de wereld wakker te schudden!

Meer weten? Bekijk de website of kom 13 februari naar BROEI!

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.627 blogs