afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Samen eten, samen geven

Ga je mee naar het GEEF café? Als we wat biertjes meenemen krijgen we een drie gangen maaltijd, gezelligheid, en mogen we achteraf bepalen hoeveel we willen en kunnen betalen. We laten ons verrassen! 

Bierbadje

Bij binnenkomst begon de aaneenschakeling van verassingen al. Een van de gastvrouwen heette ons hartelijk welkom. We gaven onze jas af en kregen van haar een goed gevuld glas cider terug. Onze meegebrachte biertjes verdwenen tussen de door anderen meegebrachte flessen in een emmer water om ze koel te houden. Drankjes om te delen of te geven. Zoals het thema van de avond zelf: geven. 

Primeur om te delen

Nadat iedereen aan één van de twee lange wit gedekte tafels zat en zich aan zijn of haar buren had voorgesteld, gaf Judith van GEEF café een introductie over het project en de planning van de avond. Waar ik me tot dan toe nog niet bewust van was geweest, was dat dit het áller eerste GEEF café diner was. Ze vonden het zelf dan ook erg spannend om te zien wat de avond zou brengen, en hoeveel de mensen uiteindelijk voor het diner zouden geven. Dit diner werd bereid door de jonge koks van Jamie Olivers Fifteen. Jongeren tussen de 16-24 jaar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, achtergrond in drugsgebruik of moeilijk of crimineel verleden. Via de opleiding bij Fifteen krijgen zij een kans op een stabiele toekomst als kok.

Dankzij de opleiding bij Fifteen krijgen jongeren met grote afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een stabiele toekomst, als kok.

Gluren bij de buren

De eerste gang die de jongens voor ons hadden bereid was een heerlijke pompoensoep. Op een kaartje naast ons bord mochten we onze naam opschrijven, en daaronder één woord die we bij onszelf vonden passen. Dit ging samen met onzeker gegiechel en spieken bij de buren, want de bedoeling was dat we bij elkaar naar de betekenis van deze woorden zouden informeren. Dit leverde leuke verhalen op en brak het ijs aan alle kanten. 

Surinaamse heerlijkheid

Het giechelen en spieken zorgde voor een lossere sfeer. Bij de tweede gang stond de tafel vol met kleine bakjes, gevuld met Surinaamse gerechten. Het eten was heerlijk, en voor ieder wat wils. Gemaakt met oog voor mens en milieu, want waar mogelijk: biologisch, fair-trade, uit de buurt en / of van het seizoen. Wat overbleef werd lunch voor de vrijwilligers de volgende dag. Tijdens deze gang speelde Barbara Breedijk live Hollandse liedjes met een knipoog. Over hoe de zij rollebolde in het hooi met een van de boeren van Boer Zoekt Vrouw. En dat hij helaas geen biologische boer was. 

Hangop die wens

Eigenlijk waren onze buiken al vol van al het Surinaamse lekkers, maar het toetje van gecarameliseerde peer met hangop en kaneel ging er toch nog wel in! Tijdens het happen en prikken werden we weer aan het werk gezet. Om ditmaal op de achterzijde van het kaartje een spreuk te zetten die we de wereld toe wensten. Deze werden verzameld en tijdens de koffie grabbelden we om de beurt naar de spreuken van onze buren. Sommige spreuken waren creatief vergezeld van Youtube links en verwijzingen naar songteksten. Ik draag nu: geloof, hoop en liefde met me mee in mijn portemonnee. Dankjewel Safka!

Het grote geven

Na al het geven door de organisatie was het tijdens de koffie onze beurt. Geven kon contant in een enveloppe, of bij de mobiele pin machine. Judith hielp ons een eindje in de richting door te vertellen dat iedereen bang is te weinig te geven, en dat de opbrengst naar een lunch voor mensen van de voedselbank zou gaan. Het grote geven was een tikje mysterieus omdat je niet weet wat de buren in hun enveloppe stoppen. Wij overlegden even met elkaar, maar bleken toch allemaal iets anders te geven. En dit is precies wat het GEEF café voor ogen heeft, dat iedereen met elkaar aan tafel kan eten en geeft wat hij kan missen. Ik kan niet wachten tot ik weer bij GEEF café aan mag schuiven!

afbeelding van Manon Michelle
Manon Michelle Auteur

Vroeger vroeg ik me wel eens af waarom ik commerciële economie was gaan studeren. Met veel dingen die we leerden was ik het niet eens. Toen ontdekte ik sociaal ondernemerschap. En dat je business júist voor positieve verandering kunt inzetten. Hallelujah! Sinds die tijd ben ik enorm gepassioneerd over mijn vak. Ik heb vele verschillende (startende) ondernemers geholpen met het optimaliseren van hun plannen, met name betreffende hun marketing en communicatie strategie, het opzetten en managen van crowdfunding campagnes en het hosten van design thinking/ co-creatie bijeenkomsten. Dit doe ik nog steeds met veel liefde. Naast het helpen van andere ondernemers is het nu ook tijd om zelf een sociale onderneming op te zetten. Sinds ik tijdens één van de co-creatie events die ik organiseerde mensen van Healthy Seas ontmoette en hoorde wat er allemaal mogelijk is met Econyl, loop ik met het idee om een duurzame badmode lijn te starten. De afgelopen paar jaar heb ik veel uit een tas heb geleefd. Het grootste deel van de tijd heb ik in Zuid-Spanje doorgebracht. Met name in en rondom Granada. Daar leerde ik voor het eerst over de enorme problemen die droogte en daardoor verarming en verwoestijning van onze vruchtbare grond met zich meebrengen. Ik ben me hier verder in gaan verdiepen. Inmiddels is het voor mij één van de voornaamste dingen die ik in mijn leven wil doen, bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Met Turtles&Trees wil ik mijn passies combineren. Meer duurzame kleding beschikbaar maken die ook nog eens bijdraagt aan het opschonen van de oceanen, mensen het belang laten inzien van minder consumeren en bijdragen aan het herstellen van verwoestijnde landschappen. Turtles&Trees is een 'eco active lifestyle brand'. Producten die perfect passen in een levensstijl in de stad en met name ook daarbuiten. Zelf vind ik het héérlijk om in de natuur te zijn. Lekker actief; wandelen, fietsen, klimmen, yoga, zwemmen.. Daarvoor heb je vaak allerlei verschillende kleding en producten nodig. Niet handig wanneer je uit een tas leeft. Mijn doel is om mooie producten te ontwikkelen die multi-functioneel zijn. Zodat je minder nodig hebt, en de spullen die je hebt mooi zijn en lang mee gaan. Ik kan niet wachten om te horen welke avonturen mensen met Turtles&Trees producten gaan beleven, en om te zien hoeveel bomen we met zijn allen gaan planten! :)

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs