afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Ruilen op grootse wijze

Foodswap
Foodswap

Een ruilmarkt waar niet alleen spullen maar ook voedsel en talenten geruild konden worden. Een evenement dat aansluit bij de groeiende behoefte aan een ruil economie en een samenleving waarbij mensen zich weer tot elkaar richten en niet tot grote instanties: zondag 26 januari sloegen Peerby, Thuisafgehaald, Konnektid en Buy Nothing New Month de handen ineen en organiseerden The Big Exchange bij het Amsterdamse Roest.

Betalen met yogales

Binnen is de sfeer opperbest dankzij de warme gluhwein en chocolademelk met slagroom en de klezmer band die onderdeel is van de Amsterdam Music Project en op de achtergrond speelt. In de aangrenzende loods is The Big Exchange. Bij binnenkomst krijgt iedereen een korte uitleg van het ruilprincipe. Kleding en spullen mag je neerleggen en daarvoor naar eigen inzicht en op goed vertrouwen iets anders voor mee terug nemen. Daarnaast kun je ook talenten als ruilwaar aanbieden. Met een sticker op je jas laat je aan anderen zien wat jij aanbiedt. Mijn inzet? Een jas en salsalessen. Een snelle blik door de ruimte maakt al snel duidelijk dat er een hoop mooie talenten te ruilen zijn en dat er ook bijzonder eten te krijgen is. Zo wordt er door de megafoon door een man omgeroepen dat hij Blissballs in de aanbieding heeft, overheerlijke balletjes van rauwe cacao en andere heerlijke ingrediënten, die hij tegen elk aannemelijk bod wil ruilen. Later blijkt hij ze voor onder andere een yogales geruild te hebben.

Alles ruilen, naar eigen inzicht en op goed vertrouwen.

Handen ineen

Ondertussen vertellen twee dames van de organisatie over het evenement. Konnektid had op Burendag al een miniversie van dit concept uitgevoerd met alleen de uitwisseling van talenten. Dat was zo’n groot succes dat ze zij nu samen met Peerby (spullen ruilen), Thuisafgehaald (eten van thuiskoks) en Buy Nothing New Month (bewustwording van bezit) het idee verder hebben uitgebreid. Het leuke van het evenement vinden ze dat mensen zelf de waarde van de spullen kunnen bepalen. Spullen en talenten zijn redelijk makkelijk tegen elkaar te ruilen, maar de constructie met muntjes en het eten maakt toch wat lastiger merk ik. Misschien zou het beter werken zonder de muntjes. 

Terug naar de ruilcultuur betekent meer contact van mens tot mens.

Weekendje cabriolet

Een man heeft zojuist een weekend in zijn woonboot geruild tegen een weekend rijden in de cabriolet van een ander. Hij vindt het evenement een goed initiatief omdat het grote instanties buitenspel zet. The Big Exchange zorgt voor contact van mens tot mens en daar gaat het volgens hem om: terug naar een ruileconomie. Zelf wil hij welgestelde buurtbewoners koppelen aan talentvolle allochtonen uit een minder gunstig milieu waarbij mensen ook weer één op één contact met elkaar hebben. Onder de bezoekers hoor ik meer van dit soort geluiden en denk dan ook zeker dat er meer initiatieven als The Big Exchange zullen komen in de toekomst.

Ik heb uiteindelijk niemand kunnen verleiden tot salsalessen maar heb wel een Free Hug gekregen en een leuk contact opgedaan!

Foto door Roos Oosterbroek

Lees meer over The Big Exchange

afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Met Get Offline wil ik mensen weer bewuster met elkaar om laten gaan omdat ik erin geloof dat we elkaar op deze manier kunnen inspireren om allemaal ons steentje bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. WiFi Free Coffee is een van de initiatieven om mensen de telefoon weg te laten doen en weer met elkaar in gesprek te laten gaan. Daarnaast blog ik graag over allerlei duurzame voedsel initiatieven bij voordewereldvanmorgen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs