afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Rotterdam krijgt een zwammenkwekerij

Na de verwoestende brand in 2017 gaat het nu weer goed met Rotterzwam. Zo goed dat ze een gloednieuwe zwammenkwekerij openen in Rotterdam!

Rotterzwam

In mei 2017 stond het er nog slecht voor bij rotterzwam. Door de brand in BlueCity waren ze alles kwijtgeraakt: "Op enkele machines na zijn we alles kwijt. Alles waar we de afgelopen 5 jaar hard voor gewerkt hebben is weg. Een enorme klap. Emotioneel, maar ook financieel gezien. Op dit moment werken we hard aan de wederopbouw. We weten niet of we het gaan redden." gaf oprichter Mark aan. Hoe anders is het nu.

Want ruim een jaar later ziet het er een stuk beter uit voor de circulaire onderneming, de vraag naar hun oesterzwammen is zó gegroeid dat uit hun jasje zijn gegroeid bij BlueCity. Ze openen dan ook een gloednieuwe kwekerij in de stad. In het Rotterdamse Merwe-Vierhavenkwartier komen 8 kweekunits die per maand 6 ton verse koffiedik verwerken tot ruim 1.000 kilo oesterzwammen. 

De oesterzwammen worden onder meer tot zwam-bal verwerkt door Rotterdamse Banketbakkerij van de Heijden en verkocht aan restaurants in Rotterdam en omgeving. De tonnen koffiedik komen onder andere van de gemeentes Schiedam & Capelle a/d IJssel (doordrinken ambtenaren!) en van café Lebkov. Naast het kweken van oesterzwammen is rotterzwam samen met VerdraaidGoed aan het verkennen in hoeverre de koffieprut ook kan worden gebruikt als grondstof voor notitieboekjes en bio-plastics.

Paddenstoelenkwekerij Rotterzwam De nieuwe kwekerij van Rotterzwam

Start je eigen paddenstoelenkwekerij

De ondernemers van rotterzwam rekenden uit dat we in Nederland jaarlijks 142.000.000 kilo koffiedik per jaar produceren met al onze bakkies pleur. Helaas belandt daar nu nog veel van in de groen- of afvalbak maar ook daar heeft Rotterzwam nu een oplossing voor.Zo hebben ze een nieuwe franchisevorm ontwikkeld waar sociaal ondernemers een mobiele modulaire paddenstoelenkwekerij kunnen afnemen om hun eigen kwekerij te starten. Hiermee hopen de Rotterdammers de wereld te veroveren met hun circulaire business model.

Schuilt er een zwammen-kweker in jou? De rotterzwammers delen graag hun kennis met je en je kunt dus als fracnhiser meedoen, maar je kan ook kleinschalig aan de gang met de prut uit je eigen koffiemachine. Daar hebben ze de Rotterzwam GrowKit voor ontwikkeld, die je o.a. hier kunt bestellen.

Rotterzwam growkitDe Rotterzwam GrowKit

Crowdfunding

Om al hun mooie groeplannen mogelijk te maken is rotterzwam in juli gestart met een crowdfunding. Nog tot eind van deze maand kun je mede-eigenaar worden van deze toffe, circulaire onderneming. In hun onderstaande pitchvideo delen doen de heren hun plannen nog verder uit de doeken. Wil je crowdfunden, ga dan naar https://www.symbid.nl/ideas/8339-join-the-coffee-revolution/

 

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een goed idee of mooi initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.539 blogs