afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Restaurants met een verhaal: Wereldkoks

In dit restaurant proef je de smaken van de wereld

Een kijkje in de keuken bij Wereldkoks

Een avondje uit eten is speciaal en restaurants doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Toch zijn sommige eetgelegenheden nét wat specialer dan andere. Om deze restaurants in het zonnetje te zetten, schrijf ik een 5-delige serie, waarin elke keer een ander restaurant in de spotlights staat. Vandaag deel 1: Wereldkoks uit Nijmegen.

Een idee geboren

Het idee van Wereldkoks is simpel: mensen uit verschillende culturen (óók de Nederlandse!) en met verschillende achtergronden werken in de kookstudio en doen zo meer sociale contacten op. Samen laten ze je de wereld proeven: in kookworkshops, de cateringen voor feestjes en partijen, of in het restaurant, elke woensdagavond. Ook bijzonder is ArtBites, waarbij de smaak van lekker eten in verschillende gerechten wordt gecombineerd met bijzondere en steeds verschillende kunstuitingen. Zo wordt er een avond lang een andere beleving gegeven aan het restaurant.

Debora Heijne en Helen Arenz zijn het brein achter Wereldkoks. De twee dames werkten allebei op een vmbo-school in Nijmegen, waar ze mentor voor kinderen met een rugzak waren. Eén van hun taken was om op bezoek te gaan bij de ouders. Ze zagen dat de moeders van de kinderen vaak in een isolement leefden, met psychosomatische klachten tot gevolg. Helen: 'Het was schrijnend om deze vrouwen in een isolement te zien zitten, dus daar wilden we wat aan doen. Toen hebben we Wereldvrouwen opgericht.' Al snel gingen er ook mannen werken. 'Toen werd het Wereldkoks zoals we dat nu kennen.'

De keuken als leermiddel

Het bijzondere aan Wereldkoks, is volgens Helen dat iedereen van elkaar leert. 'Er gebeuren constant ontmoetingen die niet voor de hand liggen, niet alleen onderling, maar ook met gasten. Iedereen wil eigenlijk hetzelfde in deze wereld, namelijk: gezien worden en geliefd worden. Wij gebruiken de keuken als middel om dat sociale doel te bereiken. Onze producten nodigen uit om elkaar te ontmoeten.' Wereldkoks is constant beweging. 'We hebben een open vizier. We kijken, proberen, schaven bij. Als iets niet lukt, laten we het los.'

Motivatie is key

Per jaar kunnen ze tussen de 25 tot 30 mensen opnemen in het programma. 'We houden intakegesprekken met mensen die interesse hebben. Vaak komen die via de gemeente, mensen die in de bijstand zitten. Wij werken met mensen zonder opleiding, maar mét motivatie. Dat laatste is echt een voorwaarde om bij ons te mogen beginnen. Mensen moeten bij ons open staan om te leren.' De koks blijven niet lang bij Wereldkoks. 'De meeste blijven anderhalf tot twee jaar bij ons. Het fijne daarvan is dat de doorloop snel gaat. Er ontstaat geen negatieve sfeer, maar juist een open sfeer waarin iedereen zich op zijn gemak voelt.' Het allerbelangrijkste wat ze de koks mee willen geven, is zelfvertrouwen en een sociaal netwerk. Na hun werk bij Wereldkoks, ziet Helen vaak mooie dingen ontstaan. 'Een mevrouw uit Chili, in de veertig, loopt nu stage bij het Nijmeegse restaurant Vesters. Een schitterende kans! Prachtig om te zien hoe haar zelfvertrouwen is gegroeid. Daar doen we het voor.'

Toekomstplannen

Ondertussen zit Wereldkoks niet stil. Op dit moment zijn ze bezig met een gaaf project op middelbare scholen. Het is een pop-up store: ze ondersteunen de kantines van middelbare scholen op een ludieke manier. Het concept: leerlingen laten proeven, zien en ervaren. Dit project is voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Helen: 'Een Wereldkok kan iets van zijn of haar cultureel erfgoed tonen, in de vorm van gedicht of lied. Dat koppelen we aan een gerecht, dat op hetzelfde moment geserveerd wordt. Het gerecht kan bijvoorbeeld iets zijn dat de moeder altijd maakte.' Het idee erachter is dat er interactie is tussen de doelgroepen, dat jong en oud van elkaar leert. En misschien is dat wel wat Wereldkoks écht bijzonder maakt. Natuurlijk, al die gerechten uit de hele wereld zijn heerlijk. Maar die ontmoetingen zijn onbetaalbaar.

Volg Wereldkoks via Facebook!

 

 

 

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.552 blogs