afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Restaurants met een verhaal: Koken, Eten & Daten

In dit restaurant is echt iedereen welkom

Koken, Eten & Daten tijdens de opening (Foto: KED)

Een avondje uit eten is speciaal en restaurants doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Toch zijn sommige eetgelegenheden nét wat specialer dan andere. Om deze restaurants in het zonnetje te zetten, schrijven we een 5-delige serie, waarin elke keer een ander restaurant in de spotlights staat. Vandaag deel 4:  Koken, Eten & Daten, een kook-activiteiten centrum uit Westzaan. 

Iedereen welkom, écht iedereen

Een restaurant toegankelijk voor iedereen. Dat wil zeggen: jong, oud, in een rolstoel of niet, langdurig ziek of zo fit als een hoentje. Dat was de droom van Astrid van der Meer. Het resulteerde in het kook-activiteiten centrum Koken, Eten & Daten, waar iedereen een workshop koken kan volgen. 'Zelfstandig koken en creatief zijn is niet voor iedereen weggelegd. Met mijn concept probeer ik dat te veranderen.' Bijvoorbeeld met werkbanken die in hoogte en laagte verstelbaar zijn. En er zijn geen drempels of andere obstakels. 'Zelfs met een ligbed kun je hier meedoen!'

De ontmoeting als rode draad

Een belangrijk aspect van Koken, Eten & Daten is het laatste: daten. 'De ontmoeting is hier inderdaad belangrijk,' zegt Astrid. Dat ze bij Koken, Eten & Daten ook nog eens no-waste koken, draagt - naast dat het goed is voor het milieu - ook bij aan de ontmoeting. 'We werken met niet-verkochte dagverse producten van de Dekamarkt.' Dat betekent: elke dag andere producten. Astrid: 'Je moet dus improviseren. En om tot lekkere gerechten te komen, móet je wel overleggen, haha.' Dat gaat overigens vrijwel altijd goed. 'Mensen vinden het verrassend, bijzonder. Mensen eten hun bord altijd helemaal leeg, ik wist niet wat me overkwam!'

Een bijzonder restaurant met bijzondere verhalen

Een bijzondere middag is de donderdagmiddag. 'Op donderdag serveren wij (na reservering) een smakelijke no-waste lunch, die we samen met leerlingen van Dynamica VO bereiden. We werken samen met Dynamica om jongeren van 16 tot 20 jaar met passend onderwijs een leer-werk-traject te geven. Als ze dan van school gaan, kunnen ze meedraaien in een keuken of andere horecagelegenheid.' Met die kinderen maakt Astrid bijzondere dingen mee. 'Er werkte een tijdje geleden een jongen, spastisch en in een rolstoel. Hij kon niet spreken. Zijn moeder zei dat hij dolgraag ober wilde worden. Dat hebben we in de praktijk gebracht! Hij zegt tegen de spraakcomputer: “Wat wil je drinken?”. Vervolgens haalt hij samen met iemand anders het drinken. Als hij aan het eind van de avond een fooi krijgt, dan straalt die jongen van oor tot oor. En als hij straalt, dan straal ik.'

Deel 1 van deze serie ging over het Nijmeegse restaurant Wereldkoks

Deel 2 van deze serie ging over het Amsterdamse restaurant Instock

Deel 3 van deze serie ging over het Haagse restaurant Tosti van Josti

Deel 5 van deze serie gaat over het Rotterdamse restaurant HotspotHutspot

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.552 blogs