afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Restaurants met een verhaal: Happy Tosti

Proef het talent van jongeren met een beperking

Een avondje uit eten is speciaal en restaurants doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Toch zijn sommige eetgelegenheden nét wat specialer dan andere. Om deze restaurants in het zonnetje te zetten, schrijf ik een 5-delige serie, waarin elke keer een ander restaurant in de spotlights staat. Vandaag deel 3: Happy Tosti uit Den Haag (voorheen Tosti van Josti).

Een bijzonder concept in hartje Den Haag

'Mijn favoriete tosti... Tosti chorizo op pompoenbrood met truffelmayo, denk ik. Of toch de tosti pulled pork met koolsla en bbq-saus. Moeilijke keuze!' Aan het woord is Jasper Kool, samen met Sam Holtus een van de oprichters van Tosti van Josti. De zaak in het centrum van Den Haag is net even anders dan alle anderen. Bij Tosti van Josti worden de lekkerste tosti’s gemaakt en geserveerd door medewerkers met een arbeidsbeperking. Op een sociaal verantwoorde manier serveren ze zoveel mogelijk biologische en gezonde producten van hoge kwaliteit. De tosti's die ze op de kaart hebben staan variëren van normaal (ham-kaas) tot erg creatief (choco-banaan, pulled pork of warmvlees). Daarnaast serveren ze yoghurts, soepen, salades, verse sappen, huisgemaakte limonades, oer-Hollandse bieren en biologische frisdranken!

Bewust tot in de koffieboon

De 2 jonge ondernemers van de Hogere Hotelschool Den Haag hebben hun passie en liefde voor de horeca gecombineerd met het creëren van werkplekken voor mensen die moeite hebben met het vinden van een geschikte baan. Jasper: 'We hadden de ambitie om ons eigen restaurant met een missie te openen. Sociaal, maatschappelijk en verantwoord ondernemen is voor ons erg belangrijk. Wij als ondernemers worden gelukkig door anderen een kans te bieden.' Het maatschappelijk verantwoord ondernemen zie je terug in alles. Ook in de producten. Bijvoorbeeld in de koffiebonen. 'We hebben onze eigen Happy Tosti-koffiebonen. Uiteraard fair trade!'

Schommelen tijdens de lunch

Buiten het bijzondere concept is de zaak ook nog eens erg tof. Zo is de kunst aan de muur ook gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Jasper: 'De kunst is van hetWerkvan, een stichting waar kunst wordt gemaakt door mensen met een beperking. De expositie die bij ons hangt, wisselt om een bepaalde periode'. Ben je echt verliefd geworden op een van de werken? Goed nieuws: de kunst is te koop. Een andere, opvallende extra is dat je kan schommelen tijdens de lunch. Echt waar. Wij zijn fan. Geen fan van schommelen? Wees niet getreurd, er zijn er ook voldoende ‘normale’ zitjes. De kwaliteit, het personeel, de kunst aan de muur, de schommels. Het draagt allemaal bij aan de bijzondere ervaring. Er werkt zelfs een bekende Nederlander. We gaan niet verklappen wie dit is, maar we geven wel een hint. 'Onze medewerkers oefenen met plezier, passie en een enorme gedrevenheid het horeca vak uit'. Een bewuste en lekkere lunch waar je vrolijk van wordt!

Deel 1 van deze serie ging over het Nijmeegse restaurant Wereldkoks

Deel 2 van deze serie ging over het Amsterdamse restaurant Instock

afbeelding van Ruth & Willard
Ruth & Willard Auteur

Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs