afbeelding van Milou
Milou Auteur

Repareren is het nieuwe kopen

Het succesvolle lampen-spreekuur bij WATTNOU wordt gerund door gepensioneerde elektricien Rob. Hij wordt ook wel Opa Ampère genoemd.

Opa Ampere is hier druk bezig met een van zijn reparaties.
Opa Ampere is hier druk bezig met een van zijn reparaties.

'Is je lievelingslamp kapot? Wil je de oude lamp van je oma nieuw leven inblazen, maar weet je niet hoe? Opa Ampère weet raad!' Elke vrijdag houdt Opa Ampère lampen EHBO in Rotterdam. Wij spraken met de ondernemers achter dit succesvolle spreekuur.

Kapot is niet per se kapot

Volgens ondernemer Derk van Mameren - oprichter van lampenwinkel WATTNOU - kan een kapotte lamp een perfecte aanleiding zijn tot een nieuw pronkstuk. En vanuit die gedachte wilde hij graag de mogelijkheid tot upcycling aanbieden in zijn winkel. Er werd een vacature uitgezet, op zoek naar een echte elektrotechnisch expert!

En ongeveer op datzelfde moment mocht elektricien Rob zich pensionado noemen. Eentje die nog lang niet genoeg had van zijn vak. Hij werd door een oud-collega op de vacature gewezen en stapte de volgende dag met glinsterende ogen bij WATTNOU binnen. Het bleek een match made in heaven.

Opa Ampère weet raad!

Sinds eind 2014 werkt Rob - die door zijn collega's al snel liefkozend Opa Ampère werd genoemd - bij WATTNOU. Elke vrijdag tussen 11 en 16 uur is hij aanwezig in de winkel in Rotterdam. Op deze dagen kun je binnen lopen met je kapotte lamp, of lamp die een opknapbeurtje kan gebruiken. Kosten voor reparatie bedragen €5,- per kwartier plus de kosten voor de gebruikte materialen. Maar wees niet bang, opa maakt altijd een schatting van de tijd die het kost om de lamp te repareren en de materialen die hij nodig heeft. Ook streeft hij ernaar om je lamp dezelfde dag weer werkend te hebben.

Gezocht: Vrouwe of Vader Voltage

Volgens Irene, marketingmanager van WATTNOU, geniet Opa steeds grotere bekendheid in en om Rotterdam. 'Door diverse publicaties, maar vooral door mond-tot-mond-reclame. Mensen komen op vrijdag speciaal voor hem naar de winkel. Onder die faam blijft hij bescheiden. Hij vindt de aandacht leuk, maar hij benadrukt vaak dat hij werkt vanuit zijn plezier voor het opknappen van oud spul.'

Voor de nieuwe vestiging in Breda wordt nog gezocht naar een enthousiasteling die daar de ‘Lampen EHBO’ wil runnen. 'Dit keer niet een ‘Opa Ampère, maar een Vader of Vrouwe Voltage.' Interesse? Dan kun je je melden bij Milou Grijpink onder vermelding van 'Ik ben jullie Vader/Vrouwe Voltage'.

Opa's in alle branches?

'Steeds meer mensen zijn bezig met het opknappen van oude of defecte spullen. Er wordt weer steeds vaker gekeken of een reparatie mogelijk is, in plaats van de aanschaf van een nieuw product.' (In Zweden gaan ze nog een stapje verder, daar wil het parlement repareren aantrekkelijker maken door de belastingen erop te verlagen). 'Daarnaast zijn er genoeg gepensioneerden die vief genoeg zijn om gedurende hun pensioen door te willen en kunnen werken.' Maar, zo vervolgt Irene, een Opa of Oma hoeft natuurlijk niet per se gepensioneerd te zijn, al gaf het in het geval van WATTNOU wel wat extra charme.

Met dank aan lezer Raymond die ons tipte op Opa Ampère. Oh en mocht iemand een Opa (of Oma) Decibel kennen, daar is Raymond nog naar op zoek want hij wil zijn CD-speler laten repareren.

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.473 blogs