afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Repair Cafe - repareren kun je leren #sst11

Heel juli en augustus doorkruist @derodecaravan, een initiatief van Jasper van Impelen van The Story of Cool, Nederland om verhalen van bijzondere duurzame ondernemers te verzamelen en te filmen. Vandaag het verslag van een bezoek aan het Repair Cafe.

Martine Postma vond het schokkend om te zien wat mensen allemaal weggooiden. Prima werkende apparaten waar alleen een knopje af is, kleding die eenvoudig gerepareerd of hergebruikt kan worden. Het leek alsof in de mantra Re-think, Re-use, Re-cycle een belangrijke schakel ontbrak, namelijk Re-pair. Nu schreef ze als journalist al over duurzaamheid, maar wilde iets doen met meer impact, iets dat blijvender was. En eigenlijk is ze dat gewoon gaan doen. Zonder groot plan, maar wel met een visie en dat bleek te werken.

En dat werkte zo goed dat ze inmiddels een website en een bedrijfsvorm aan het idee heeft gehangen en dat ze nu vooral bezig is dit fenomeen in het land te verspreiden. Ze helpt andere initiatieven door het hele land hun eigen Repair Cafe op te zetten en gaat met de Repairbus het hele land door om zelf ook aan de slag te blijven.

En waarom het zo goed werkt? Waarschijnlijk omdat het zo’n eenvoudig idee is wat in een keer tal van maatschappelijke issues aanpakt. Is er iets kapot, ga dan eerst langs bij een Repair Cafe, waar mensen met kennis en de juiste tools het kunnen maken. Hierdoor hoeft er niets anders gekocht te worden met de beperking van materiaal en uitstoot wat daarmee samen gaat. Bovendien is het gezellig. Je ontmoet mensen uit de buurt, leert elkaar kennen en schept dus een verbindende kracht in elke wijk. Gewoon briljant.

Ik ontmoette Martine bij een vestiging van kringloopwinkel Het Goed. Eigenlijk een hele logische match, want daar zetten ze zich ook in voor hergebruik. Door dit soort samenwerkingen aan te gaan zorgt Martine voor een logische en duurzame verspreiding van haar gedachtegoed. Dus is er iets kapot, ga voordat je het in de vuilnisbak gooit even naar de site van Repair Cafe en kijk wanneer er eentje in jouw buurt is.

Door Jasper van Impelen - Sustainable Summer Tour @derodecaravan#sst11

Wil je dat Jasper ook bij jou langskomt met @derodecaravan. Stuur hem een berichtje via Twitter en geef aan waarom jij een leuk, bijzonder of vernieuwend bedrijf of initiatief hebt waar iedereen meer over moet weten.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs