afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Reisgids voor ecohippies

Slimme ideeën voor een betere vakantie

Foto: onze sportbilly collega Britt

De zon schijnt. De temperatuur loopt op. Je graaft je bikini of zwembroek onderuit je kast op en blaast het stof van je slippers. Dat kan maar een ding betekenen: het is vakantie! Wil je de zomer zorgeloos doorkomen? Lees dan deze slimme ideeën voor een betere vakantie van het team van VDWVM. Zo ga je ook de komende weken eerlijk en vol glamour door het leven.

Kleding

De perfecte outfit voor een ideale zomeravond koop je niet in een winkel. Nee! Spullen bezitten is zó 2014. De perfecte outfit leen je bij LENA the fashion library of bij de Kledingbibliotheek. Zo zie je er elke dag van de vakantie geweldig uit en raak je nooit uitgekeken op je garderobe.

Schoenen

Of je nou gaat wandelen in de bergen, als nachtvlinder gaat dansen in de mooiste clubs van Ibiza of heen en weer sloft naar het strand: schoenen zijn essentieel in de zomer. Kijk eens naar de zomercollectie van TOMS. Die zijn er voor elke gelegenheid. En met elke aankoop die je doet, helpt TOMS een mens in nood.

Natuurlijke cosmetica

Een nieuwe hype waait over ons land: natuurlijke cosmetica. En dan niet de ecopotjes van de Tuinen, maar hand- en homemade cosmetica. Zo wassen hele groepen ecohippies (met matig resultaat) hun haar met bakpoeder. Maar ze maken ook hun eigen zonnebrand. Hoe? De voedzame keuken gaf ons alle ins and outs. Here we go. (PS. We zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen.)

Ingrediënten

4 el. shea butter4 el. kokosolie2 el. sesamolie2 el. bijenwas*1 à 2 el. zinkoxide* of (optioneel) titaandioxide*; de hoeveelheid is afhankelijk van de beschermingsfactor die je wilt.1 tl. frambozenpitolie1 tl. vitamine E-olie*etherische olie, bijvoorbeeld eucalyptus, pepermunt, lavendel of wortelzaadolie. Let op: neem geen citrusolie, want die maakt je huid gevoeliger voor zonlicht.

* Te koop bij onder meer www.drogisterijdelang.nl.

Werkwijze

Smelt de sheabutter samen met de bijenwas, de sesamolie en de kokosolie au bain-marie (dus in een pannetje dat je in een pan kokend water zet).Als alles gesmolten is roer je het even goed door; laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het mengsel over in een kom of in de bak van de keukenmachine met mixer. Mix het zinkoxide erdoor.Plaats de kom ongeveer een kwartier in de ijskast, tot het geheel licht begint te stollen. Mix het mengsel vervolgens goed met een handmixer of met de mixer van de keukenmachine, terwijl je langzaam de frambozenpitolie en de etherische olie erbij giet. Mix tot het mengsel dik en luchtig is en schep het over in een potje. Bewaar in de ijskast en laat de zon maar komen.

Met of zonder wielen

Krijg je al rillingen over je rug bij het idee om twee weken lang in een tent op een luchtbed te slapen? De caravan is helemaal terug van weggeweest. Niet alleen voor gepensioneerden, maar ook voor jongeren op zoek naar avontuur. Via een online platform huur je een caravan van een particulier. Geen ruzie meer over het opzetten van de tent, geen dure huisjes op overvolle campings, maar ultieme vrijheid. Ga je toch voor een appartement, kamer of huisje zonder wielen? Boek dan via Airbnb je droomvakantie. Als je tijdens je vakantie je eigen huis verhuurt, verdien je je vakantie terug.

De reis begint als je de deur achter je dicht trekt

We weten allemaal dat reizen niet duurzaam is. Maar o, wat is het heerlijk. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe culturen leren kennen, heerlijk eten en veel zon. Ook dat heb je nodig in je leven. Vier tips voor het vervoer: Heb je geen auto, maar wil er wel mee op vakantie? Huur er een via Snappcar. Ga je in Europa op reis, dan is de trein een avontuur. Op www.bahn.de, de website van de Deutsche Bahn, vind je verbindingen door heel Europa. Wil je echt als ecohippie op reis? Download de blablacar-app en zie liftend waar de dag je brengt. Heel klimaatvriendelijk is natuurlijk de fietsvakantie, zeker als je in Nederland blijft. Op de fiets ontdek je de mooiste plekjes. Je kunt overnachten bij Vrienden op de Fiets (www.vriendenopdefiets.nl). Ook trekkershutten zijn heel comfortabel (www.trekkershutten.nl).

Happy Holidays!

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs