afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Red de peren van Lau en Carlo!

Irene, de schoondochter van de familie Schipper, hoopt dat de onverkochte peren alsnog een bestemming krijgen.

Foto: Sergey Zolkin via Unsplash
Foto: Sergey Zolkin via Unsplash

"Waarom onze perenoogst dit jaar geen enkele supermarkt bereikt"; zo begint het bericht van  Irene van Leeuwen op Facebook. In het bericht vertelt ze over het verhaal achter de onverkochte - te kleine - peren van haar schoonfamilie. Door het delen van haar verhaal hoopt Irene dat er actie wordt ondernomen. En die actie kwam er! (Scroll naar onder). 

Een (te) goede perenoogst

De afgelopen hittezomer betekende een goede oogst voor perentelers in Europa. Maar dat betekent niet per se dat de vlag uit kan. In tegendeel, want veel telers zitten met een overschot. "Normaal gesproken verkopen we de peren direct van de stam af", vertelt Irene, die de communicatie voor de familie verzorgt. "Maar door de droogte zijn onze peren in vergelijking met andere perenhandelaren die de peren beregenen wat aan de kleine kant gebleven". Daardoor vielen de peren van de familie Schipper direct buiten de boot voor supermarkten. Ook het aanbod van peren uit Oost-Europa zorgt voor te veel concurrentie. 

Zonde om te verspillen

Omdat Lau en Carlo, vader en zoon, het zonde vonden om de peren maar aan de bomen te laten hangen, besloten ze de luxe Doyennés-peren toch te plukken en in de koeling op te slaan. Hierdoor kwamen er wel een aantal extra kosten bij, vertelt Irene in haar Facebookbericht: "Ondanks het gebrek aan vraag hebben wij de peren dit najaar geplukt (kosten +10 cent per kilo), want je product laten wegrotten is voor ons als teler geen optie. De peren gingen in de koeling (+10 cent) en de rest is geschiedenis. De marktprijzen dekken momenteel nog steeds maar een klein deel van de reeds gemaakte en extra te maken kosten, zoals sortering (+10 cent) en vervoer. Inmiddels komt de dag dat we de Doyennés moeten laten storten (+11 cent) als minst verlieslijdende optie steeds dichterbij. Voedselverspilling anno 2019."

Lau en Carlo plukken de peren

Lau en Carlo plukken de peren en snoeien de perenbomen

Overweldigd door reacties

De oproep van Irene is duidelijk: eet vooral lokaal en stop met het massaal eten van geïmporteerde fruitproducten. "Je proeft en voelt het verschil. En het helpt voedselverspilling tegen te gaan". Met het overschot van peren wil Irene ook het liefst nog écht iets doen. Via groothandels, supermarktgroepen of fruitverwerkers wil Irene kisten van 400 kilo verkopen voor een kostprijs van 30 cent per ongesorteerde kilo. Ook vertelde Irene aan ons dat ze overweldigd was door alle reacties van consumenten: "Eigenlijk zou ik dit weekend een weekendje weggaan, maar misschien dat ik dat maar moet skippen en een verkoopdag voor consumenten moet organiseren. Ik ben er nog over aan het nadenken". 

Boerschappen en The Happy Activist in actie

Boerschappen werd maar liefst 270 keer getagd, geappt en gebeld met de vraag of zij de familie konden helpen. En dat deden ze! Samen met The Happy Activist heeft Boerschappen 25.000 kilo peren gekocht! Irene heeft bovendien een update geplaatst: 

"Wat zijn wij overweldigd door wat ons verhaal online los heeft gemaakt. Het belangrijkste voor ons was om een boodschap over te brengen en dat is wel gelukt, gezien de vele reacties.

We zijn ook ontzettend blij om te melden dat Boerschappen het overgrote deel van onze peren zal gaan verwerken tot perensap. In samenwerking met The Happy Activist komt er na het succes van de appelsap nu dus ook een perenvariant! Voor het restant van de partij hebben we waarschijnlijk ook al een afnemer gevonden, dus meer kunnen we ons niet wensen. Mocht dit onverhoopt niet doorgaan, zal ik de kleinere geïnteresseerden persoonlijk nog benaderen voor het restant en/of ergens in februari nog een verkoopdag voor consumenten organiseren. Excuses voor eventuele teleurstelling, dit had ik ook niet aan zien komen."

Ken jij iemand die de familie Schipper kan helpen? Je kunt Irene bereiken op 06- 2834 7878 of info@iamvanleeuwen.nl 

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.473 blogs