afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

RankaBrand maakt kopen transparant

Deze week stopte Jasper van Impelen met zijn @rodecaravan bij RankaBrand in Amsterdam. Lees hier het interview dat hij met Niels Oskam had. Niels is oprichter van RankaBrand en boegbeeld van de ASN Bank Wereldprijs campagne.

We leggen de lat hier in Nederland steeds hoger op het gebied van duurzaamheid. Er komen meer regels waar je aan zou moeten voldoen en met een vergrootglas wordt dit in de gaten gehouden. Maar schijnbaar gelden die regels alleen hier in Nederland, want als je ziet hoeveel producten uit het buitenland hier in de winkels liggen waar deze regels helemaal niet van toepassing zijn lijkt de balans zoek. Hoe weet je nu wat wel en niet op een eerlijke manier is geproduceerd?

Niels Oskam stoorde zich hieraan. Toen hij merkte dat hij vanuit zijn werk als duurzaamheidsadviseur in de modebranche zelf nog geeneens een duurzame jeans kon kopen was de maat vol en zette hij RankaBrand op, een organisatie die merken cijfers geeft op gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en klimaat. Zo wordt in een opslag duidelijk welke merk je beter niet en beter wel kan kopen wanneer je een duurzame keuze wilt maken.

Deze rating komt betrekkelijk eenvoudig tot stand. De meeste bedrijven hebben namelijk wel duurzame jaarverslagen waarin in mooie vormgeving en mooie woorden hun betrokkenheid wordt aangegeven, maar waar vaak weinig concreets wordt gemeld. RankaBrand kijkt door deze wol heen en weet door het stellen van een aantal betrekkelijk eenvoudige vragen het kaf van het koren te scheiden waarbij het niet gaat om mooie woorden maar om mooie daden.

Rankabrand is echt zo'n idee waar zeker in deze tijd grote behoefte aan is. Door de consumentenmarkt transparanter te maken krijgen wij als consumenten een belangrijke invloed en verantwoordelijkheid in het maken van onze keuzes. Met Rankabrand als baken kunnen we samen een grote verandering veroorzaken, doe je mee?

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs