afbeelding van Dine
Dine Auteur

Puppy Skyler gaat de wijde wereld in

KNGF geleidehonden helpen ook kinderen met autisme

Vandaag was een grote dag voor ASN pup Skyler: Hij ging afstuderen als blindengeleidehond! Bij het bezoek aan de grote hondenschool van KNGF Geleidehonden kwamen we achter allemaal interessante feitjes. Wist jij dit al over blinden en blindengeleidehonden?

Hulphonden

Er zijn drie soorten hulphonden: voor blinden, voor lichamelijk beperkte mensen en mensen met PTSS. Voor de hond is de allermoeilijkste opleiding die voor blindengeleide honden. Als een baasje namelijk zegt dat hij naar links moet, maar daar zit een gat in de weg, moet de hond het commando 'durven' weigeren.

Poep

Zoals je je misschien kunt voorstellen, kunnen blinden niet op de tast de hondenpoep opruimen. Daarom leert een hond ook in de goot te poepen en soms zelfs op commando! Zo poepen ze dus niet als ze op een grasveld losgelaten worden, maar ervoor of erna.

Op kantoor

In de grootste vestiging van de KNGF worden momenteel 54 honden getraind. De mensen die daar op kantoor werken mogen hun eigen hond meenemen. Heel bijzonder in Nederland! Buiten is daarom ook een speciaal afgezet grasveldje voor die honden.

Asielhonden

Vroeger haalde KNGF de honden uit het asiel. Door gebrek aan financiën en met de bedoeling de dieren een mooie nieuwe bestemming te geven. Echter mislukte het opleiden vaak en zijn ze overgestapt op zelfgefokte labradors, golden retrievers en Duitse herders.

Linkshandig, Rechtshondig

De blindengeleidehonden lopen altijd links. Dat is handig voor rechtshandigen, want dan hebben ze hun handigste hand vrij. Als je links bent moet de hond dus speciaal omgeschoold worden om rechts te gaan lopen.

Oversteken

Wist je dat de honden niet zelf begrijpen of het stoplicht op groen staat of dat het veilig is om over te steken? Dit moet de persoon nog steeds zelf horen door goed te luisteren. De nieuwe electrische auto's zijn natuurlijk fantastisch voor het milieu. Maar voor blinde mensen zijn ze gevaarlijk, omdat ze ze niet aan horen komen met oversteken. Pas dus extra op bij zebrapaden!

Obstakels

Een hond kan, als het in het gezichtsveld aanwezig is, brievenbussen en zitplekken voor je vinden. En je struikelt niet over stoepranden, omdat hij je een seintje geeft. Bij het afstuderen moest Skyler van alles doen met zijn "blinde" baasje: over de stoep lopen, de trap op, langs obstakels, en zelfs langs een zonnescherm dat uithing. De honden leren te denken alsof ze 2 meter lang en 1 meter breed zijn. Zo stoten blinde mensen hun hoofd niet aan uitstekende takken of andere voorwerpen.

Hondjes knuffelen

Als een hond 'aan het werk is' mag je hem niet aaien. Dat is bijvoorbeeld als hij een tuigje om heeft. Als een hulphond geen tuigje aan heeft, moet je eigenlijk altijd even vragen of je mag aaien.

Een pup in huis

Je kunt je opgeven als pleeggezin gedurende het eerste jaar van een blindgeleidehond. Dat vergt veel opvoedingsinspanningen, maar zo draag je wel bij aan een gedisciplineerd maatje voor anderen. Je kunt je ook opgeven als opvanggezin als de hond na 8 tot 10 jaar met pensioen gaat.

Doppen sparen

Wil je KNGF ook helpen? Dat kan door doppen van flessen te sparen! Als je de doppen aflevert bij een afleverpunt worden ze gerecycled. Per kilo krijgt KNGF een vergoeding. Doen dus!

ASN Bank steunt KNGF

ASN Bank is sinds 2015 partner van KNGF Blindengeleidehonden. In april 2014 heeft de ASN Bank met een campagne al een bedrag kunnen doneren aan KNGF van wel €130.000.  Daarmee konden ze 26 pups opvoeden en opleiden. Één daarvan was Skyler.

Voor € 7,50 per maand adopteer je al een pup. Hiermee steun je de opleiding van een hond met een missie. Als dank houdt KNGF je op de hoogte van alle ontwikkelingen van jouw pup! Je krijgt toegang tot zijn dagboek dat vol staat met leuke foto’s, filmpjes en verhalen over zijn belevenissen. Zo volg je hem tot hij aan het werk gaat als echte geleidehond. Je kunt ook een pup cadeau doen of direct doneren aan KNGF.

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs