afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Poetsen op je Paasbest

Dit weekend een grondige voorjaarsschoonmaak? Ik geef je was- en poetstips voor een (h)eerlijk fris lentehuis.

Poetsen op je Paasbest

De lente is begonnen! Het geeft je een heerlijk luchtig en optimistisch gevoel. Het is langer licht en de lucht is minder koud en guur. Je wil ook de handen uit de mouwen steken om het huis lenteklaar te maken. Daarom ging ik op zoek hoe je op andere manieren je huis én je leefomgeving (wat zeg ik.. de hele aarde!) een opfrisbeurt geeft. Vrolijk, én (h)eerlijk Pasen!

Wasmachine op volle toeren

Alles in de was: het tafelkleed, dekbedovertrek, zomerjassen en dan ook gelijk de dikke truien zodat ze fris de kast in gaan voor volgend jaar. Hoe je dat duurzaam doet?

  • Was je kleding op zo laag mogelijke temperaturen en was met een volle trommel.
  • Het liefst in een wasmachine met A-label.
  • Droog old-school aan een waslijn of wasrek, in plaats van in de droger.
  • Kleding van plastic (fleece, nylon, acryl, polyester) was je het liefst zo min mogelijk. In plaats daarvan kun je kleding laten luchten aan een kleerhanger in het open raam. 
  • Gebruik Seepje: hét duurzame en fairtrade wasmiddel. Of was milieubewust en schoon met baking Soda. Redactielid Dine is er loven over.
  • Meer wastips lees je in onze blog over de 'Ocean Clean Wash'.

Ruil of repareer je ongebruikte prullaria

Heb je een uitpuilende kledingkast, een kapotte broek of slingeren er beschamend veel spulletjes rond in je woonkamer? De bekende oplossing is in een driftige opruimaanval al deze spulletjes weggooien. Nadeel: je krijgt spijt en waardevolle spullen kunnen niet meer gebruik worden. Andere oplossingen zijn: Repareer je kleding via Repair Kid of in een repaircafé, zet je tweedehands meubels op Marktplaats of verzamel je kleding voor de eerstvolgende kledingruil bij jou in de buurt. Voordeel: je winkelt (bijvoorbeeld bij Little Green Dress) gratis en duurzaam een te gekke kledingcollectie bij elkaar, je maakt een ander iemand op de kledingruil dolgelukkig met jouw afgedankte kleding. Bovendien kun je bij je avontuur op Marktplaats bijzondere spullen opsnorren.

Voorjaarsschoonmaak 2.0

Veel poetsmiddelen zitten vol met chemicaliën. Slecht voor het milieu en je handen gaan ervan jeuken. Ik maakte een lijstje met gouwe ouwe poetsspullen:

  • Groene zeep: Geschikt voor sanitair, tegel-, laminaat- of vinylvloer en de buitenboel. Na een schrobbeurt ruikt het huis weer super schoon.
  • Schoonmaakazijn: Kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook geschikt om je douchewand, je stenen vloer of muuroppervlakken te reinigen. Bestek gaat schitteren als je het afwast met een scheutje azijn met heet water in een afwasteil. Super leuk voor je gasten op de paasbrunch! 
  • Ecover: 100 % afbreekbaar, verpakt in 100 % recyclebare verpakkingen. Zacht voor de huid, of voor je was, je huis, noem het maar op, dus fijn. De Groene Meisjes testten het product al voor je. Literfles allesreiniger kost +/- €3,-.
  • Vim schuurpoeder: Vim heeft de schattige oer-Hollandse slogan: "Vim schuimt en kan niet krassen." Nodig: water, schuursponsje en Vim. Poets je aanrecht, gootsteen en badkamer ermee en ze glimmen als nooit tevoren! 

En dan nu: Aan de slag! Ga (h)eerlijk poetsen, rondbanjeren in je schone huis (en schone kleren). Fijne Paasdagen!

 

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Bewondert mensen die hun idealen verwezenlijken. Doet haar boodschappen bij de lokale groenteboer of toko. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, glimlachen naar een overstekende meneer op straat. Ken je een duurzaam of sociaal initiatief dat een podium verdient? Mail me en wie weet schrijven we er een blog over. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.382 blogs