afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Peulen peuzelen

Gedurende 5 weken stond Nederland voor een deel in het teken van de peul. Urgenda vraagt aandacht voor dit lekkere, gezonde en duurzame hapje. Tijdens de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, werd de Peulen Parade afgesloten met onder andere de bekendmaking van de winnaar van de studenten bonen-maaltijd. Voordat de jury en de studenten konden proeven en beslissen moesten de vier finalisten alleen nog wel even de keuken in!

In de grote kantine op het Science Park Amsterdam vond de finale van de studenten bonen maaltijd plaats. Urgenda wil bonen en peulen ook als lekkere en goedkope vleesvervanger onder de aandacht van studenten brengen en organiseerde deze wedstrijd. Deelnemers werden uitgedaagd een lekker recept in te sturen wat makkelijk, lekker, vegetarisch en met zo min mogelijk pannen bereid kan worden, kortom een student proof maaltijd. Met natuurlijk bonen of peulen! Uit de 25 inzendingen had de driekoppige jury vier finalisten gekozen die hun maaltijd mochten bereiden voor de jury, maar ook studenten in het publiek.

Koken en proeven

De finalisten waren Victoria, Marcella, Helinja en Kamille en Mark (Kamilla's Keuze) die elk een heel andere bonen maaltijd bereid hebben. Toen ik de keuken binnen kwam waren zij allemaal druk bezig om de maaltijden op tijd klaar te hebben om aan de jury en de studenten te laten proeven.

Tijdens het wachten werden de eerste studenten al aangetrokken door lekkere geuren van de lupine broodjes met hummus (iets met bonen). De studenten stonden al in de startblokken toen de maaltijden ook echt gepresenteerd werden. Een aantal studenten vertelden dat zij zelf (nog) niet vaak met bonen koken, maar alle gerechten zo lekker vinden dat ze eigenlijk niet goed kunnen kiezen wie de wedstrijd moet winnen.

En de winnaar is...

Tegelijkertijd is ook de jury in overleg. Onno Kleyn, culinair journalist voor de Volkskrant, Dionne van Zijl, van de Youth Food Movement en Jim Jansen, hoofdredacteur van Folia gaan de knoop doorhakken. Na nog een spannende strijd tussen de nummers een en twee zijn ze er dan toch uitgekomen. De wrap met witte bonen humus en verse groenten van Helinja is de winnaar van de studenten bonen maaltijd! Het is een echte studentenmaaltijd die zelfs in een overvolle keuken bereid kan worden en die bovendien heel erg lekker is!

“Ik eet altijd veganistisch en eet dus ook regelmatig met bonen. Ik vond het dan ook leuk om de Peulen Parade te volgen, en toen ik een recept kon insturen heb ik dat meteen gedaan,” vertelt Helinja blij. Haar recept komt in de Volkskrant van 16 oktober te staan. Ook voor nummer twee was een bijzondere verassing: het universiteitsrestaurant vond haar salade zo lekker dat ze deze gaan serveren.

Een grote overwinning voor de peulen denk ik zo; een plekje in de Volkskrant en een plekje op het menu van het universiteitsrestaurant! Conclusie? Peulen zijn inderdaad heel gezond, makkelijk te bereiden en vooral héél erg lekker!

afbeelding van Maaike
Maaike Auteur

Met Get Offline wil ik mensen weer bewuster met elkaar om laten gaan omdat ik erin geloof dat we elkaar op deze manier kunnen inspireren om allemaal ons steentje bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. WiFi Free Coffee is een van de initiatieven om mensen de telefoon weg te laten doen en weer met elkaar in gesprek te laten gaan. Daarnaast blog ik graag over allerlei duurzame voedsel initiatieven bij voordewereldvanmorgen.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs