afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

People, planet, party! (ja je leest het goed)

Sensation Amsterdam Volunteer Day 2014
Sensation Amsterdam Volunteer Day 2014

Jongeren zijn alleen met zichzelf bezig. Deze uitspraak hoorde ik van een ervaren landschapsbeheervrijwilliger. Hij is in zijn jarenlange ervaring weinig jongeren tegengekomen, en ik weet dat hij niet de enige is die dit zo ervaart. Maar het goede nieuws is: niets is minder waar! Dat bewijst 10,000 HOURS, de vrijwilligersorganisatie die jongeren als geen ander uitdaagt om zich voor een goed doel in te zetten. Waarom lukt 10,000 HOURS wat veel andere organisaties niet lukt?

Spreek de juiste taal10,000 HOURS weet wat jongeren bezig houdt en hoe je hen mobiliseert. ‘Voor  jongeren betekent dit dat je het ‘moeten’ loslaat en op een andere manier hen betrekt bij jouw ambitie,’ legt Nienke Basslé van 10,000 HOURS uit. ‘Er zomaar vanuit gaan dat jongeren zich met bezighouden met iets wat totaal niet op hun pad ligt, zoals ouderenzorg of een speeltuin opknappen, is niet meer van deze tijd. Maar als zij ervaren wat vrijwilligerswerk voor impact heeft en hoe leuk het is om een dag bomen te planten, zijn jongeren hartstikke gemotiveerd om aan te pakken.’ Dat 10,000 HOURS dit weet is niet zo gek: De festival- en evenementen organisatie met een bijzondere duurzame ambitie, ID&T, richtte de vrijwilligersorganisatie op om jonge feestgangers bewuster te laten feesten. 10,000 HOURS is inmiddels zelfstandig en kan de aanstroom van enthousiaste jongeren bijna niet aan.

Betrek jongeren bij jouw ambitie, als zij ervaren wat de impact van vrijwilligerswerk is en hoe leuk het is, zijn zij hartstikke gemotiveerd om aan te pakken.

Festivals en DJ’s voor het goede doelElk jaar organiseert 10,000 HOURS meer vrijwilligersdagen waarbij jongeren zich inzetten voor natuurbeheer, ouderenzorg of projecten die buurten beter maken. Festivals als Sensation, Defqon.1 en Mysteryland zijn supporter en dragen bij aan de kosten van de dag (denk aan bomen die geplant worden, verfmateriaal en natuurlijk eten en drinken). De jongeren werken ontzettend hard voor een of meerdere goede doelen en krijgen na afloop als bedankje een kaartje voor het festival. De vrijwilligersdagen zijn in no-time volgeboekt en elk jaar willen meer festivals een vrijwilligersdag supporten.

DJ voor doven en slechthorendenOok DJ’s staan in de rij om een steentje bij te dragen. Nienke vertelt dat DJ Coone, de maker van het Defqon.1 anthem, zich inzet voor 10,000 HOURS en een optreden gaf tijdens de Defqon.1 vrijwilligersdag. ‘Vorig jaar hebben we vrijwilligersdagen met dj’s en fans georganiseerd. Olivier Weiter en Miss Melera kookten voor daklozen, Psyko Punkz speelde een potje bingo met ouderen in een verzorgingshuis en Steve Rachmad bouwde een zintuigprikkelende dj booth voor doof en slechthorende mensen.’

Een zintuigprikkelende DJ booth voor doof en slechthorende mensen

Voldaan feestenHet klussen en een helpende hand bieden in verzorgingshuizen gaat verder dan een kaartje regelen. Met een weekendje betaald werken verdien je immers ook genoeg voor een festivalticket. Mij valt het enthousiasme en de verbondenheid op onder de deelnemers. Nienke vertelt dat veel jongeren op een andere manier naar vrijwilligerswerk gaan kijken en geraakt worden. De deelnemers hebben echt het gevoel dat zij hun feestje verdiend hebben door hun harde werk en inzet, doen waardevolle ervaringen op en ontmoeten gelijkgestemden (die naar hetzelfde festival gaan). Veel jongeren nemen zich na de vrijwilligersdag voor vaker vrijwilligerswerk te doen, ja, óók voor organisaties waar geen DJ’s  draaien.

Veel jongeren nemen zich na de vrijwilligersdag voor vaker vrijwilligerswerk te doen, ja, óók voor organisaties waar geen DJ’s  draaien

People, Planet, PartyVolgens mij is de kracht van 10,000 HOURS dat zij op een aantrekkelijke manier ‘goed doen’ toegankelijk maakt voor een grote groep toekomstige mantelzorgers, vrijwilligers en duurzame doeners. Deelname aan deze dag is een eerste stap. Niet alleen in Nederland werkt deze aanpak. In Syndey, Australië steken de bezoekers van Defqon.1 al 2 jaar de handen uit de mouwen. Dit jaar organiseert 10,000 HOURS ook vrijwilligersdagen in de VS en zelfs in het Russische St. Petersburg.

People, Planet, Party. Laat die betere toekomst maar aan jonge feestgangers over, ik heb er wel vertrouwen in.

Afbeeldingen zijn via de Facebook van 10.000 HOURS

afbeelding van Iris-Carolina
Iris-Carolina Auteur

De wereld verandert continu maar mooie verhalen blijven. Dat is mijn motivatie om mij door middel van tekst en beeld in te zetten voor duurzaam en maatschappelijk initiatief. Bij MVO Nederland doe ik dat als communicatieadviseur en community manager en voor VDWVM coördineer ik een pool van bloggers zodat over alle mooie projecten die een bijdrage leveren aan de veranderingen in Nederland verhalen worden geschreven! VDWVM bloggers Om te laten zien wat er allemaal gebeurt houden we een kalender bij en verzamelen wij hier alle blogs. Ik kijk ernaar uit om samen met de VDWVM bloggers de postieve energie in Nederland in kaart te brengen! Ik ben nu nog op zoek naar mensen uit alle uithoeken van Nederland die het leuk vinden om mee te doen. Aanmelden: Lijkt het je wat om ook een VDWVM blogger te worden? Stuur dan je motivatie en voorbeelden van jouw schrijfkunst naar blog@voordewereldvanmorgen.nl Natuurlijk kan je me bereiken als je vragen of opmerkingen hebt: blog@voordewereldvanmorgen.nl en @hieris_ En ben je benieuwd naar al mijn VDWVM blogs? Klik dan hier

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs