afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Over waar je op moet letten als je eerlijke kleding wilt kopen

Wat staat er op jouw kledinglabel?

Afbeelding: Pixabay

Ben jij benieuwd waar je eigenlijk op moet letten als je eerlijke kleding wilt kopen? Wellicht heb je dan iets aan dit artikel. We zochten voor je uit wat het bijvoorbeeld betekent als er ‘Made in Bangladesh’ op je kledinglabel staat, welke winkels je misschien beter kunt vermijden en waar je met een gerust hart kunt shoppen. Daarbij kregen we wat hulp bij van de Schone Kleren Campagne. Zij hebben namelijk een belangrijke missie waar wij helemaal achter staan:

‘Schone Kleren Campagne gaat voor een wereld waarin alleen kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, waarbij arbeiders de vrijheid en de mogelijkheid hebben om hun eigen (mensen)rechten zeker te stellen.’

 

Made in …

In de factsheets van de Schone Kleren Campagne kan je ontdekken waar jouw kleren eigenlijk vandaan komen, hoe de arbeidsomstandigheden daar zijn en wat er voor nodig was om ons hier te laten winkelen. Een paar voorbeelden:

China is de grootste exporteur van kleding in de wereld. Het is er heel normaal om elke dag minimaal drie uur over te werken, naast overwerk op zaterdag. Bovendien ligt het minimumloon er ongeveer 50% lager dan een leefbaar loon. Verder hebben de meeste fabrieken geen arbeidscontracten en hebben de arbeiders geen ziektekostenverzekering, arbeidsongevallenverzekering of zwangerschapsverzekering. 

Bangladesh is na China de grootste exporteur van kleding in de wereld. Het is hier voor veel vrouwen noodzakelijk om in de kledingindustrie te gaan werken om hun familie financieel te kunnen ondersteunen. Gemiddeld verdienen zij een schrikbarende 21% van wat door de Asia Floor Wage als een leefbaar loon is berekend. Verder kunnen ze geen vrij nemen, zelfs niet als ze ziek zijn. Het is niet ongebruikelijk dat arbeidsters per maand 100 uur overwerken. 

Vietnam wordt veel als alternatief productieland gebruikt nu Bangladesh en China onder de loep liggen. Het is hier heel gewoon om meer dan 12 uur per dag te werken. In sommige gevallen zijn kledingarbeiders niet eens vier keer per maand vrij: ze werken zeven dagen per week zonder een moment rust. Bovendien worden veel overuren niet of niet helemaal betaald. Bij onderzoeken door de International Labour Organisation bleken er in verschillende fabrieken ook kinderen te werken. Lees meer over Vietnam.

Een paar praktische tips

Op de site van SchoneKleren en GoedeWaar staan een aantal praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt. We haalden er een paar voor je uit:

Wees nieuwsgierigCheck wat jouw favoriete merk eigenlijk doet voor eerlijke kleren. Je kunt daarvoor op de website van het kledingmerk kijken of hen er naar vragen. Hier vind je een voorbeeld van een e-mail vinden die je kunt sturen.

Gebruik de KledingcheckerNu is het misschien niet altijd even haalbaar om tijdens het winkelen alle labels eens flink onder de loep te nemen. Gelukkig heeft GoedeWaar.nl een Kledingchecker ontwikkeld waarmee je kunt controleren hoeveel aandacht een merk besteedt aan verschillende criteria.

Koop vintage / tweedehands kledingHoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is en hoe meer plezier je van het harde werk van de kledingarbeiders hebt! Koop dus vintage of tweedehands kleding of organiseer een ruilfeestje.

Koop eerlijke, duurzame en ethische kledingDe eerlijke shopgids voor op je smartphone van Talking Dress kan je hierbij helpen. Via deze app vind je winkels en webshops in heel Nederland die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn – en lees je bovendien wat zij hier aan doen. 

Een eerlijke kledinglijst

Onder leiding van minister Ploumen van Buitenlandse Handel heeft het kabinet dit jaar samen met tien maatschappelijke organisaties een witte lijst gepresenteerd van zestig bedrijven die eerlijke kleding verkopen of dat binnen vijf jaar willen gaan doen. Het convenant lijkt een mooie stap in de goede richting, maar we moeten nog zeker vijf jaar wachten totdat we zeker weten dat deze 60 bedrijven ook écht eerlijke kleding verkopen. 

In de tussentijd kan je gelukkig alvast terecht bij bedrijven die nú al geheel verantwoord produceren. Zo gebruikt Miss Green bijvoorbeeld enkel biologische en duurzame materialen en lopen ze voorop op het gebied van mensenrechten. Ook Afriek doet het goed met hun prachtige blazers met Afrikaanse prints. Je leest meer over hen en andere eerlijke adresjes op onze eigen eerlijke kledinglijst.

Een onderdeel van de oplossing

Wij hopen dat je iets aan deze informatie aan tips hebt gehad, en je net als ons gemotiveerd bent om bewust(er) kleding te kopen en waar nodig de grote kledingmerken aan hun jasje durft te trekken. Het is hard nodig.

Kledingarbeidster Thy Phalla uit Cambodja: “Ik wil de mensen in Nederland laten weten dat voordat je je kleren aantrekt, je op het label van je kleding moet kijken. Zie je daar Made in Cambodja staan, bedenk dan hoe hard wij hebben gewerkt aan het kledingstuk.”

Kledingarbeidster Kat Mea uit Cambodja: “Als ik oog in oog zou staan met de eigenaar van een Nederlands merk, zou ik zeggen dat ze de fabriekseigenaar een eerlijke prijs moeten betalen, zodat die ons een leefbaar loon kan betalen. Merken kunnen onderdeel zijn van de oplossing in plaats van de motor achter onze omstandigheden.”

 

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Wil je meer weten over de Schone Kleren Campagne? Klik dan hier voor de website. Alle afbeeldingen zijn van de Schone Kleren Campagne.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs