afbeelding van Luc
Luc Auteur

Over stiekeme vervuilers en elektronisch afval

In elk huishouden zijn tientallen apparaten te vinden die gebruik maken van stroom. In 2006 waren er gemiddeld 49 apparaten in een huis aanwezig. In een tijdsbestek van tien jaar is dit aantal verdubbeld. Dit blijkt uit een onderzoek van de UNU in opdracht van Wecycle, een organisatie die zich bezig houdt met recycling.

Vooral vijftigplussers hebben veel elektronische apparaten in huis. In de reclycling wereld staat deze groep ook wel bekend als ‘empty nesters’. Empty nesters zijn personen die nieuwe elektronische apparaten kopen maar de oude niet weggooien. Denk hierbij aan een beeldscherm van een computer of een oude ventilator die op zolder ongebruikt achter een luik staat. Dit wordt ook wel e-waste genoemd.

Inleveren is goed voor het humeur

Uit een onderzoek van TNS NIPO blijkt dat mensen een goed gevoel overhouden aan het inleveren van e-waste. Vooral de vijftigplussers, de groep die het meeste bewaart, houdt het beste gevoel over aan het inleveren van e-waste. Gemiddeld geeft 70 procent zichzelf een schouderklopje bij het inleveren van e-waste. Bij de vijftigplussers is dit aantal meer, namelijk 79 procent.

E-waste in de prullenbak?

Toch zijn er nog veel mensen die hun e-waste niet goed aanbieden en ‘gewoon’ in de prullenbak gooien. 10 procent van de elektrische apparaten en een kwart van de spaarlamen worden nog in de prullenbak gegooid. De empty nesters hebben een grote voorbeeldfuntie naar hun kinderen en kleinkinderen en geven dus in sommige gevallen nog het slechte voorbeeld. Er is door TNS NIPO ook onderzoek gedaan naar het gevoel dat ontstaat bij het niet juist inleveren van e-waste. Bijna 75 procent van de vijftigplussers ervaart een schuldgevoel terwil dit gemiddeld gezien ‘slechts’ 54 procent is.

Klein e-waste blijft achter

Vooral kleine elektronische apparaten zoals een mobiele telefoon, scheerapparaat of een tablet worden nog veel te vaak in de prullenbak gegooid. Slechts 20 procent levert dit soort apparaten in bij een milieustraat. Directeur van Wecylce Jan Vlak zegt daarover: “Bij veel mensen ontbreekt er routine om naast de grote afgedankte apparaten ook de kleine apparaten mee te nemen”

Oud voor nieuw regeling

Het juist inleveren van e-waste is tegenwoordig een fluitje van een cent dankzij de ‘oud voor nieuw’ regeling. Dit houdt in dat wanneer je een nieuwe elektronisch apparaat koopt in een winkel, je het oude appraat kunt inleveren. Het is niet van belang van welk merk je nieuwe of oude apparaat is. Winkeliers die zich hier niet aan houden overtreden de VROM-regels. De inspectie zal dan ook een onderzoek starten wanneer winkels zich niet aan de gestelde regels houden. Dankzij dit initiatief beland er een stuk minder e-waste in de prullenbak.

Hoeveel e-waste wordt er gerecycled?

Ieder jaar haalt Wecycle zo’n 70 miljoen kilo e-waste op bij milieustraten. Van al deze ingezamelde apparaten en lampen wordt er 82 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. De hoeveelheid CO2-uitstoot die hiermee wordt vermeden is 254 miljoen kilo! Wanneer je dit vergelijkt met de uitstoot van benzineauto’s is dit de jaarlijkse uitstoot van 87.000 auto’s!

Vervangende onderdelen

Wanneer een apparaat kapot is hoef je het niet meteen weg te gooien. Vaak is het een klein apart onderdeel dat ervoor zorgt dat het apparaat niet meer werkt. Met een kleine ingreep kun je de levensduur van je apparaat dus aanzienlijk verlengen. Je kunt je vervangende onderdelen tegenwoordig eenvoudig online bestellen. Bijvoorbeeld bij Onderdelenwinkel.nl. Dit bespaart je een hoop geld en is ook nog eens goed voor het milieu!

afbeelding van Luc
Luc Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs