afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Over ambachtslieden van de 21ste eeuw

Kende jij deze bijzondere plek al?

Afbeelding: CRE8

CRE8 is een winkel én een werkplaats in hartje Amsterdam waar alles draait om digitaal fabriceren, met technieken als 3D-printen en lasersnijden. Daar worden kwetsbare jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot de ambachtslieden van de 21ste eeuw. We spraken oprichter en creative coach Jurre Groenenboom over deze gave plek. 

Een positieve bijdrage

“Bij CRE8 leren kwetsbare jongeren hun interesses ontdekken en krijgen ze onder begeleiding de kans om zich te ontwikkelen. Op deze manier willen wij een positieve bijdrage leveren aan de carrièrekansen van deze jongeren. Samen met welzijnsorganisatie Streetcornerwork stomen we ze klaar voor maatschappelijke zelfstandigheid.”

“CRE8 gebruikt haar fabricage technieken enerzijds om voor klanten uit de (creatieve) industrie prototypes, unica’s een kleine series producten te fabriceren. Daarnaast hebben we een eigen productcollectie ontwikkeld die we verkopen via onze winkel/webshop en andere partijen. Momenteel hebben we een lampencollectie, sieraden en personaliseerbare kinderproducten in ons assortiment, wat we in de toekomst verder willen uitbreiden.”

Een terugblik

“In de afgelopen 30 jaar is bijna alle maakindustrie uit Nederland naar het Verre Oosten verhuisd. Wij proberen dat met onze digitaal aangestuurde technieken weer terug te halen naar Nederland. Deze technieken worden aangestuurd op basis van een tekening gemaakt in de computer die ze ‘verteld’  hoe ze precies moeten gaan bewegen. Geen omkijken aan dus! Bijna dan, want het gaat niet helemaal van zelf.”

“De apparatuur heeft zeker wel verdere aansturing nodig en daarnaast dient er ook het nodige onderhoud te worden verricht. Hier bestaan nog geen opleidingen voor en dat willen wij graag aanbieden. Onze makers, opgegroeid in het digitale tijdperk, leren met de verschillende technieken te werken en helpen mee bij de fabricage van onze producten.”

“CRE8 bestaat nu zo’n 2,5 jaar en in die tijd is er heel veel werk verzet. Inmiddels zijn meer dan 60 jongeren uitgestroomd naar een opleiding of naar werk en draait onze productie op volle toeren.”

Een mooie missie

“Onze missie is maatschappelijk verantwoord te ondernemen. CRE8 is een sociale firma dat zich richt op economisch presteren (profit), met respect voor de sociale kant (people), binnen de ecologische randvoorwaarden (planet): de 3 P's. Een duurzame samenleving komt alleen tot stand wanneer deze elementen met elkaar in balans zijn. Naast de sociale rol die CRE8 als onderneming vervuld wordt er ook veel belang gehecht aan ecologische duurzaamheid.”

“Een groot voordeel van onze technieken is dat wij elk product op maat kunnen maken. Veel van onze producten zijn dan ook personificeerbaar en dat levert unieke resultaten op. Daarnaast resulteren deze technieken in weinig tot geen afval, daarom kunnen we ook midden in de stad zitten. Sterker nog, al het restmateriaal proberen nog zoveel mogelijk te gebruiken, daar snijden we bijvoorbeeld puzzelstukjes van of ringen. Een andere reden om midden in de stad te zitten is om mensen weer in aanraking te brengen met hoe dingen worden gemaakt.”

 

Toekomstplannen

“Wij willen de komende jaren doorgroeien en vestigingen openen in andere steden. Daarbij willen we onze opleiding voor de jongeren verder gaan professionaliseren en uit laten groeien tot een volwaardige MBO opleiding. Gezien de vele mogelijkheden die onze technieken bieden kijken we ook samen met onze makers hoe we ze na hun opleiding kunnen begeleiden en als zelfstandig ondernemer kunnen laten starten.”

“Verder willen we in de toekomst een volwaardige MBO opleiding tot stand brengen rondom de mogelijkheden die digitale fabricage kan en gaat brengen. Zo kunnen we nieuwe producten en diensten ontwikkelen om uit te groeien naar een landelijk opererend leer-werk bedrijf.”

 

Wil jij meer weten over CRE8? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn van CRE8.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.627 blogs