afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Open Kledingruil van Little Green Dress

Lente-garderobe bij elkaar ruilen?

Het eerste weekend van maart is nog een béétje grijs, maar in de Utrechtse werfkelder van In De Ruimte is de lente al begonnen. Aan het einde van de rijen kleurrijke kraampjes van de Echt Waar Bazaar bevindt zich de deur naar de Open Kledingruil van Little Green Dress. Hier kunnen mensen vandaag kleding waar ze op uitgekeken zijn, ruilen voor kleding die door anderen ingeleverd is. Iedereen is welkom, maar vandaag zijn er vooral vrouwen. Vliegend van kledingrek naar waslijn, die ook als rek fungeert, vertelt organisator en eigenaar Maartje Maas, met haar armen vol kleding, hoe het allemaal is begonnen.

Het verhaal van de Little Green Dress

Voordat ze drie jaar geleden Little Green Dress oprichtte, organiseerde Maartje thuis al ruilfeestjes met vriendinnen. “Ik heb een hart voor duurzaamheid, en zo redden we kledingstukken letterlijk van de vuilnisbelt. Maar met een grotere groep leek het me nog leuker – dan heb je veel meer kleding om uit te kiezen!”. Dus begon ze Little Green Dress om kledingruilfeesten op grote schaal te kunnen geven – met veel succes, want de feesten zijn razend populair. Ze organiseert feesten voor particulieren, bedrijven en festivals. En inderdaad, méér dan genoeg keuze: om twaalf uur geopend, en na tien minuten al overladen met tassen vol kleding die mensen willen ruilen voor een nieuwe voorjaarsgarderobe. Voor het rode jurkje wat ik heb ingeleverd, mag ik één ander kledingstuk meenemen. “Ik ga niet als een politie-agent tellen,” legt Maartje mij uit. “Ik verwacht dat mensen eerlijk zijn en evenveel meenemen als ze hebben ingeleverd. Of minder, natuurlijk.”

Ruilen is duurzaam, sociaal...

Volgens Thalma Joachimstal, oprichter van In de Ruimte, hoort ruilen bij een socialere, duurzamere economie. “In deze tijd van versombering zie je juist veel van dit soort ondernemingen als grassprieten uit de grond komen, en dat proberen we hier te stimuleren. In de Ruimte is een krachtplek voor initiatieven die bijdragen aan een socialere economie. Geld is echt niet de enige manier om met elkaar samen te werken.”

...en leuk!

Naast het feit dat kleding ruilen bijdraagt aan een duurzamere wereld, wil Maartje mensen ook gewoon een leuke middag bezorgen. “Mensen vinden het leuk om goedkoop nieuwe kleding te krijgen, en om te zien wie ze blij maken met hun oude spullen.” Wat overblijft, gaat naar het goede doel. Het publiek is enthousiast. “Staat je leuk!” hoor je de ene half-geklede vrouw naar de andere roepen, en “pas deze eens!”. Behalve newbies zoals ik  zijn er ook een paar kledingruil-regulars bij, die elkaar vertellen over ruilfeestjes waar ze vorige week nog waren. “Het verbindt mensen,” zegt Maartje. Als ik (heel toevallig) een groen jurkje van een rek pak, lacht een vrouw naast mij: “Héé, die heb ik meegenomen! Wat leuk om te zien dat iemand anders er blij mee is.”

Uiteindelijk was een ander er nóg blijer mee dan ik, en heb ik niks mee terug genomen. Maar ik heb bij de Echt Waar Bazaar in ieder geval het schuldgevoel wat komt van het kopen van spullen van dubieuze herkomst, ingeruild voor een leuke middag, een opgeruimde kledingkast, en veel positieve inspiratie. Van ruilen komt huilen? Dacht het niet!

Ook een kledingruil meemaken? Kijk dan op www.littlegreendress.nl, volg Maartje op Twitter of organiseer je eigen feestje! Ook online kun je kleding ruilen, bijvoorbeeld via www.rouleerdekleer.nl

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs