afbeelding van Sam
Sam Auteur

Open dag fruitbedrijf Westeneng

Image by Jennifer Langley (cc-0)
Image by Jennifer Langleu (cc-0)

Vlak achter De Uithof staat het fruitbedrijf van familie Westeneng al meerdere generaties te bloeien. Rijen appel- en perenbomen springen in het oog zodra je in de buurt komt. Hier wordt dan ook heel veel fruit gekweekt. Grote luchtdichte koelcellen houden de appels vers tijdens de opslag, en veel fruit wordt elke zaterdag meteen al op het erf verkocht. De landgoedwinkel biedt daarnaast eieren en groente van de streek, en Westeneng's eigen honing en fruitsap!

Op 21 september hield het fruitbedrijf van Izaak en Jantine Westeneng een grandioze open dag. Versgeperste appel- en perensap dicht naast de bomen waar ze vandaan komen, een marktje met streekproducten. Lokaal, ambacht en een boel goed gevulde boodschappentassen tekenden de dag

Landelijke Open Dag

Het fruitbedrijf van Izaak en Jantine is onder meer producent voor 's lands grootste voedselwinkelketen. Op verschillende plekken van het land faciliteert de supermarktgigant open dagen voor haar producenten. De bedoeling is om de boeren en telers in spotlight te zetten en de consumenten beter kennis te laten maken met de bron van hun boodschappen. Een deel dan, want bananenplantages zul je op de Open Dagen niet snel tegenkomen. De Boeren Open Dagen worden landelijk georganiseerd en trekken bezoekers uit alle windstreken. Zo kwamen de 2000 bezoekers op Westeneng's boerderij in Utrecht onder andere uit Rotterdam en Alkmaar.

Trekkertreinservice

Het mooie weer maakte een bezoekje aan de boer te meer verleidelijk. Dat, plus een gratis ritje in de trekker van en naar de nabij gelegen parkeerplaatsen. Enthousiaste ouders vertellen dat voor hun kinderen de dag alleen daarom al niet meer stuk kon.

Sap zonder toevoegingen

Speciaal voor vandaag liet Izaak een fruitpersmachine komen om te demonsteren hoe echt verse fruitsap wordt gemaakt. Met vorkheftruck worden kratten appels aangeleverd bij de industrieel ogende persmachine. Het sap bestaat uit verschillende soorten appels en peren dat wordt verhit tot 80 graden. Zo blijft het vruchtensap houdbaar, in elk geval voor een paar weken, want hier is geen sprake van conserveermiddelen of toevoegingen. Het sap dat direct uit de machine komt is nog warm en stiekem vond ik dat eigenlijk lekkerder dan gekoelde sap.

Ondernemers uit de streek

Verder had Westeneng ook een aantal lokale streekproducenten op het terrein uitgenodigd voor een kleine markt. Er was een imker, een mandenvlechter, een vleesboer, een thuisbakker en een viltster. Allemaal vertelden ze honderduit over hun ambacht. Zo ook het zoontje van de boer, die ontzettend veel over bijen houden wist. De volgende generatie Westeneng staat al klaar!

De dag is een succes en veel mensen gaan met een paar grote pakken sap mee naar huis. Ik sluit dag af met mijn wekelijkse boodschappen bij Izaak en Jantine.

afbeelding van Sam
Sam Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs