afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Op naar een healthy hoofdstad!

Op Gezonde Tour traint lokale ambassadeurs zodat zij anderen kunnen stimuleren gezond te leven.

Op Gezonde Tour
Op Gezonde Tour

Samen op weg naar een gezonde leefstijl, zodat buurtbewoners daarna zelf aan de slag gaan met hun gezondheid. Dat doet het programma Op Gezonde Tour. Ik sprak Hanne, oprichter van het project, die vol trots vertelt over de healthy initiatieven die mensen opzetten in het Oosten van onze hoofdstad.

Samen gezond

Op Gezonde Tour bestaat sinds 2013. “Destijds kwam het idee in samenwerking met gemeente Amsterdam Oost. Zij kwamen met de vraag of wij een programma konden ontwikkelen voor bepaalde buurten, waar de bevolking gemiddeld veel overgewicht had en zo aansluit bij de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Wij waren al langer in die wijk actief met andere projecten”, vertelt Hanne.

Hanne van der Kolk is oprichter van Dream Support, de organisatie achter het programma Op Gezonde Tour. Het project wil zo veel mogelijk mensen bewust maken van een gezonde leefstijl: hoe kun je ongezonde voeding vervangen met beter eten, hoe krijg je mensen meer aan het bewegen? Daarvoor worden buurtbewoners en jongeren uit een buurt getraind tot Op Gezonde Tour-Ambassadeurs, zodat zij op hun beurt andere ouders en kinderen stimuleren gezonder te leven.

Het is dan ook niet de bedoeling dat Dream Support dit aan hen uitlegt: het project vraagt mensen in de buurt wat zij zelf en hun omgeving kunnen doen om gezonder te leven. “Zelf heb ik er een hekel aan als mensen je vertellen hoe je dingen moet doen, als ze met het vingertje gaan wijzen. Dat willen we dus bewust niet doen. De ambassadeurs bedenken zelf allemaal leuke acties om anderen gezonder te laten leven."

I have a dream …

Inmiddels telt Op Gezonde Tour al 100 ambassadeurs. Zij zijn verschillende vervolgprojecten gestart, zoals een moeder die op school zorgt voor een beter (en hipper!) alternatief voor frisdrank: infused water, water met vers fruit. Ook zijn er diverse gezonde cateringprojecten ontstaan, bieden de ambassadeurs gezonde kinderactiviteiten zoals bewegen en kooklessen aan of zij brengen gezonde tussendoortjes naar bejaardenhuizen.

“We geven de mensen basiskennis en werken samen met (buurt)diëtisten. Vervolgens gaan we met ze dromen: hoe zou je buurt eruit kunnen zien als mensen gezond zouden zijn? Je ontwikkelt als groep een visie waar je naartoe wil gaan. Er zijn zo veel negatieve dingen in de wereld, ook op kleine schaal, maar met elkaar dromen zorgt voor weer een positieve sfeer en er onstaan innovatieve ideeën. Natuurlijk willen we niet alleen maar dromen, maar ook doen.”

Voedselhypes: wat is gezond?

Maar wat is nu gezond? Door alle voedselhypes en adviezen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. “Zelfs diëtisten die ik spreek, zitten niet altijd op één lijn en zeggen iets anders. We doen een beroep op ons gezonde verstand, dus water in plaats van frisdrank, fruit in plaats van koekjes na school, of liever bruin brood in plaats van wit."

Juist omdat het initiatief van de mensen zelf komt, werkt het project zo goed. "Mensen die voorheen bijvoorbeeld niet zoveel deden worden nu geactiveerd. We blijven mensen ook activeren en inspireren. Op een gegeven moment hopen we dat de buurt het zelf overneemt, op eigen kracht. Daar doen we ons best voor, maar dit moet wel uit de bewoners zelf komen."

"Community based werken is soms lastig, omdat het vraagt dat je op maat werkt, aansluit bij de vraag van mensen in de buurt. Dit kost tijd en expertise. Maar het is mooi om te ontdekken wat mensen drijft en waar ze zich gezamenlijk voor willen inzetten. Sommigen blijven heel actief. Anderen slechts tijdelijk, omdat ze daarna weer een baan krijgen, bijvoorbeeld.”

Certificaat in the pocket

Dat geeft ook niets, want dan hebben ze wel het certificaat in the pocket! “Er bestaat geen zekerheid dat het werkt.” Hanne zou ook meer willen doen aan marketing van de projecten, zodat ze een nog grotere community bereiken en hun positieve resultaten kunnen delen. Helaas is niet overal altijd tijd voor.

“Mijn hoofd zit vol met leuke dingen. Door contact met mensen met allerlei verschillende culturen, daar haal ik inspiratie uit. We hebben ook een nieuw spel ontwikkeld: 'Just like you'. Met elkaar in gesprek over diversiteit en opvoeding. Op verschillende plekken doen we dat spel nu. Jammer dat het vaak niet zichtbaar is dat er ook samen zoveel mooie dingen gebeuren. Daar zet ik me voor in.”Het project Op Gezonde Tour wordt mogelijk nog uitgebreid naar andere wijken, waar ambassadeurs het voortouw kunnen nemen. Volg het programma op de Facebookpagina!

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.629 blogs